O TTIP vyjednáváte skrytě a nejasně, kritizují nevládní organizace EU

ilustrační foto

ilustrační foto

Vyjednávání dohody o volném obchodu mezi mezi Evropskou unií a USA by mělo být více transparentní. Greenpeace, nezisková organizace Iuridicum Remedium a další neziskové organizace volají po změně způsobu, jakým se toto Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) sjednává. Jejich zástupci odeslali výzvu za transparentnost vyjednávání této úmluvy premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD).

Úmluva je podle nich vyjednávána tajně a bez dohledu veřejnosti. Mezi požadavky výzvy patří průběžné a včasné zveřejňování prozatímně dohodnutých částí textu úmluvy TTIP či neomezený přístup k textům úmluvy pro poslance Evropského parlamentu. Žádají také slib české vlády, že nepřistoupí na text, který by jakkoli oslaboval práva občanů a sociální, spotřebitelské či environmentální standardy.

Podle Jana Freidingera z Greenpeace není TTIP ve skutečnosti tolik o volném obchodu, ale spíše o posílení vlivu nadnárodních korporací na úkor lidí a přírody. „Je o tom, aby obchodní a korporátní zájmy byly prosazeny na úkor veřejných služeb, lidského zdraví a životního prostředí. Proto vyzýváme Spojené státy i Evropskou komisi, aby jejich zástupci jednali v zájmů svých obyvatel, ne korporací, a nevyjednávali smlouvu tajně za našimi zády,“ dodal Freidinger.

4700 podpisů a 12 organizací

Pod dokument se podepsalo 4700 lidí a podpořilo ho 12 nevládních organizací. Výzvu podle Greenpeace podpořili i senátoři Václav Láska a Libor Michálek a senátorka Ivana Cabrnochová.

„Ten požadavek na transparentnost vyjednávání není samoúčelný. Dokážete si asi představit, jak to u tak obrovské smlouvy může vypadat ve chvíli, kdy se ta smlouva zveřejní až na konci, tak asi nebude žádná diskuse o tom to změnit či nezměnit,“ uvedl Láska. Jednou z nejpodstatnějších otázek je podle něj způsob jakým bude úmluva schvalována, zda na úrovni národních parlamentů či v Evropském parlamentu.

Dokážete si asi představit, jak to u tak obrovské smlouvy může vypadat ve chvíli, kdy se ta smlouva zveřejní až na konci, tak asi nebude žádná diskuse o tom to změnit či nezměnit

O TTIP diskutují zástupci Evropské komise s americkou stranou od roku 2014, snahou je ukončit vyjednávání ještě za prezidentování Baracka Obamy. Smlouva by měla odstranit zbývající překážky v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Její zastánci tvrdí, že oběma stranám přinese zrychlení hospodářského růstu. Některé země EU ale mají proti dohodě námitky a bojuje proti ní i řada aktivistů i jiných skupin. Podle nich TTIP omezí demokratická práva Evropanů a koncerny budou mít ještě větší vliv na vznik zákonů.

O chystané dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy dosud neslyšelo 54 procent Čechů, vyplynulo z listopadového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Určité informace o smlouvě zaznamenalo 23 procent občanů, netuší ovšem, čeho se dokument týká. Určité povědomí o smlouvě a jejím obsahu má pětina společnosti.