O útoku v Sýrii možná rozhodl důstojník, který se vymkl kontrole

Vozidla inspektorů OSN v syrském Damašku

Vozidla inspektorů OSN v syrském Damašku Zdroj: ctk/zuma

Zmocněnec OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Lachdar Brahímí.
Předměstí Damašku
Předměstí Damašku
Trosky v druhém největším městě Sýrie Aleppu (Halabu)
Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim
5
Fotogalerie
Jistota amerického prezidenta Baracka Obamy, že za chemickým útokem v Sýrii stojí vládní jednotky, se opírá o telefonáty syrských vládních úředníků. Ty odposlechly americké výzvědné služby. Vyvstáva ale jiná otázka - nejvyšší vládní kruhy možná útok neplánovaly, rozkaz k němu mohl vydat příliš horlivý armádní dustojník.

Hěhem hodin po chemickém útoku na východě Damašku, při kterém zahynulo přes tisíc lidí, zachytily americké výzvědné služby sérii panických telefonátů ministerstva zahraničí s velitelem armádní jednotky vybavené chemickými zbraněmi. Podle časopisu Foreign Policy je to hlavní důvod, proč si je Washington jistý, kdo za útokem stojí.

Tajným službám ale chybí odpověď na otázku, kdo vydal rozkaz k provedení masakru. „Není jasné, kdo rozhodl,“ řekl časopisu zdroj z výzvědných služeb. V úvahu připadá i možnost, že o použití chemických zbraní rozhodl armádní důstojník, který překročil své pravomoci. Nejasný je i motiv režimu prezidenta Bašára Asada. „Nevíme přesně, proč se to stalo,“ dodal zdroj listu.

Chystá se útok na Aleppo

Američanům se ovšem stále nepodařilo získat důkazy, které se v podobných případech obvykle používají, jako vzorky půdy z místa činu či krevní vzorky postižených osob. Obamova administrativa proto nyní zvažuje, zda počká, až tyto vzorky dodají inspektoři OSN. O samotném útoku ale prý už není pochyb, řeší se pouze otázka, kdy.

Washington se ale nemůže rozmýšlet příliš dlouho. Podle zdrojů deníku The Wall Street Journal totiž Asadův režim připravuje chemický útok na největší syrské město Aleppo, které je centrem povstalců. „Aleppo je jedním z pravděpodobných cílů,“ uvedl jeden ze zdrojů.

OSN: Proti Asadovi chybí důkazy

OSN si je zatím pouze jista, že v Sýrii byly použity chemické látky. Podle zmocněnce OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Lachmada Brahímího ale chybí jednoznačné důkazy, které by chemický útok spojovaly se syrskou vládou.

„Zdá se, že byla použita určitá látka, která zabila mnoho lidí, bezpochyby více než 100. Někdo hovoří o 300, další o 600 až 1000 osobách,“ řekl Brahímí. Navíc v této souvislosti zdůraznil, že vojenskou akci lze zahájit až se souhlasem Rady bezpečnosti OSN. Kreml už vyzval Radu bezpečnosti, aby s verdiktem o případném útoku počkala na finální report inspektorů. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun žádá, aby experti na dokončení své práce dostali nejméně čtyři dny.

Británie připravila návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která chemický útok odsoudí a požádá o mandát pro ochranu civilistů. Německo vyzvalo všechny členy rady, zejména Rusko, aby pro návrh hlasovali. Očekává se ale, že Rusko uplatní své právo stálého člena, tedy veto. Rada bezpečnosti o návrhu zatím nehlasovala.

Experti OSN vyšetřující chemický útok v SýriiExperti OSN vyšetřující chemický útok v Sýrii | ctk/apExperti OSN vyšetřující chemický útok v Sýrii

USA a jejich spojenci připravují odvetu za údajný chemický útok. Dle amerického tisku by už ve čtvrtek mohl Bílý dům zveřejnit zprávu tajných služeb, která má dokázat, že je za útokem z 21. srpna syrská vláda. Nejčastěji se hovoří o tom, že se USA rozhodnou pro krátkou odvetnou akci s pomocí řízených raket s plochou dráhou letu, které budou vypáleny z bojových lodí ve Středozemním moři.

Na eskalaci konfliktu se připravuje i Turecko, armáda vyhlásila stav pohotovosti. Vojáci se sice mají soustředit na ochranu před útoky ze sousední Sýrie, jak ale uvedl ministr zahraničí Ahmet Davutoglu, „všechny možnosti“ zůstávají otevřené. Také Izrael se připravuje na obranu a povolává záložníky. Vláda Benjamina Netanjahua se totiž obává, že syrský režim by se za útok Západu mohl chtít pomstít židovskému státu.

Liga arabských států proti Sýrii

Lídři Ligy arabských států mají jasno – za chemickým útokem v Sýrii stojí tamní vláda. Přesto se odmítají zapojit do odvetného úderu, který zvažují Spojené státy. Prezident Barack Obama tak tentokrát zůstane bez regionálních spojenců, kteří se zapojili například do předloňské intervence v Libyi.

Arabské země v čele se Saúdskou Arábií tak útok podpoří pouze slovně, což spolu s postojem OSN, která ozbrojený zásah odmítá bez jeho schválení v Radě bezpečnosti, Obamovo postavení značně komplikuje. Ačkoli se sice USA mohou opřít o silnou evropskou podporu, Rusko a Čína se při hlasování v RB OSN ale pravděpodobně postaví proti trestnému útoku.