Obama podpořil sňatky homosexuálů. Pomůže mu to?

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: profimedia.cz

Půl roku před volbami, v nichž se očekává velmi těsný výsledek, vynesl americký prezident do popředí stranického boje téma, které jemu samotnému u voličů pravděpodobně pomůže, zainteresované komunitě ale může paradoxně uškodit. Barack Obama se sice stal prvním mužem v Bílém domě, který veřejně podpořil sňatky homosexuálů, praktický dopad jeho prohlášení ale bude nejspíš minimální.

O konkrétních úpravách statusu manželství si totiž v USA rozhodují samotné státy a sňatky či další práva homosexuálů v současnosti zapovídá 38 z nich. Republikáni v čele s Mittem Romneym na prezidentův výrok ohledně „manželské rovnoprávnosti“ navíc reagovali podle očekávání a zopakovali svou tezi o manželství, které může existovat jen mezi mužem a ženou. Dokud otázka zůstávala mimo hlavní proud, řada umírněných republikánů proti sňatkům homosexuálů víceméně nic nenamítala. Nyní budou cítit povinnost přidat se ke stranické linii.

Sňatky homosexuálů schvaluje v absolutních číslech lehce nadpoloviční většina Američanů, napříč voličských spektrem jsou však názory vyhraněné. K odpůrcům patří nízkopříjmová dělnická třída nebo silně věřící Afroameričané v jižních státech. Jejich nevole, podobně jako u katolických Hispánců, kteří obvykle jasně preferují demokratické kandidáty, by teoreticky mohla být pro Obamu riskantní během listopadového hlasování v takzvaných „swing states“, tedy voličsky rozpolcených státech.

Prezident si ovšem díky výroku polepší u mladých a voličů s vyšším vzděláním a v neposlední řadě ho uvítají i dárci jeho kampaně z řad liberálních umělců.

Obama dosud podporoval pouze registrované partnerství a svůj vztah ke sňatkům homosexuálů popisoval jako „vyvíjející se“. Ke změně názoru jej prý přivedly diskuze s rodinou i jeho víra. „Co se snažím předat svým dětem a co mě motivuje jako prezidenta, je zlaté pravidlo chovej se k ostatním tak, jak chceš, aby se oni chovali k tobě,“ řekl.