Obama slíbil "agresivnější" postup proti šíření eboly v USA

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama Zdroj: ctk/AP

Americké zdravotnické orgány budou rychleji reagovat na výskyt onemocnění virem eboly na území USA, možnost velkého rozšíření nákazy je ale "velmi, velmi malá". Po schůzi vlády věnované smrtelnému onemocnění to ve středu prohlásil prezident USA Barack Obama. Svět musí podle prezidenta v boji s nákazou Africe víc pomáhat.

Do každé nemocnice v USA, kde bude výskyt nemoci zjištěn, bude bezodkladně během 24 hodin vyslán tým odborníků, slíbil šéf Bílého domu. Reakce na šíření nákazy musí být podle Obamy „agresivnější“. Chráněni před nákazou musejí být bezpodmínečně zdravotníci.

Proti zákeřnému onemocnění je nutné zakročit především v západní Africe. Pokud se tam vymkne epidemie kontrole, rozšíří se ebola po celém světě, řekl Obama, který kvůli dnešní vládní poradě zrušil plánovanou politickou kampaň na americkém venkově.

Obama poradu svolal krátce poté, co měla již druhá ošetřovatelka z nemocnice v americkém Texasu pozitivní test na ebolu. Podle texaských úřadů je velmi reálné, že případů nákazy bude ještě víc. Zdravotní sestra totiž ještě před odhalením nemoci v pondělí cestovala letadlem z Clevelandu do Dallasu a lékaři nyní budou sledovat i více než 130 pasažérů, kteří byli na palubě letadla společně s ní.

Větší úsilí

Obama v pondělí jednal s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem o tom, že mezinárodní společenství musí vyvinout větší úsilí k zastavení epidemie eboly. Šéf Bílého domu ve středu také absolvoval videokonferenci o této zákeřné nemoci s lídry Francie, Británie, Německa a Itálie.

Šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner v reakci na středeční vládní schůzi prohlásil, že prezident by měl zvážit dočasný zákaz cestování ze zemí postižených epidemií eboly do USA. „Dočasný zákaz cestování by měl prezident rozhodně zvážit spolu s dalšími příslušnými kroky, protože pochybnosti o bezpečnosti systému letecké dopravy rostou,“ upozornil Boehner v prohlášení.

Podle středeční informace Světové zdravotnické organizace (WHO) zemřelo na nákazu nebezpečným virem 4493 lidí a situace v Guineji, Sieře Leone a Libérii se dál zhoršuje. S potvrzením choroby či s podezřením na nákazu bylo hospitalizováno 8997 lidí v sedmi zemích. Několik zdravotníků se nakazilo v USA a ve Španělsku, v Senegalu a Nigérii se zřejmě podařilo šíření viru zastavit, uvedla WHO.