Obama: USA hospodářsky posílily, přesto jsou třeba daňové změny

Barack Obama přináší zprávu o stavu unie

Barack Obama přináší zprávu o stavu unie Zdroj: ctk/ap

Spojené státy jsou ekonomicky silnější než dříve, je však třeba posílit pozici střední třídy a podpořit americké podniky. Uvedl to americký prezident Barack Obama v každoročním poselství o stavu unie. Šéf Bílého domu hodlá navrhnout změny daňových zákonů a další opatření, která by měla zlepšení situace amerických rodin financovat. Řada jeho plánů však pravděpodobně narazí na odpor republikány ovládaného Kongresu.

Obama hodlá zlepšit výběr daní, zamezit únikům a takto získanými penězi podpořit financování dostupného bydlení pro rodiny, které jsou v problémech. Rodinám s dětmi by podle prezidenta měla klesnout daňová zátěž díky novým úlevám na děti. Obama rovněž přislíbil pomoc federálního rozpočtu jednotlivým státům při rozšiřování předškolní výchovy. Na podporu mateřských škol mají jít peníze ze zvýšení daní za tabákové výrobky.

Prezident rovněž oznámil, že hodlá zajistit bezplatné vzdělávání ve dvouletých studijních programech městských vyšších škol. Chce rovněž navrhnout nové postihy pro ty podniky, které dávají svým zaměstnancům nižší než minimální mzdu.

Obama neopomenul zdůraznit, že americké ekonomice se daří nebývale dobře a že například díky cenám energie běžná rodina ušetří jen na pohonných hmotách stovky dolarů ročně. Ekonomika USA roste podle prosincových údajů nejvíce za 11 let a nezaměstnanost klesá k pěti procentům. Kongres by podle prezidenta měl zvýšit některé daně, což by umožnilo získání dodatečných 320 miliard dolarů (zhruba 7,7 bilionu korun).

Republikáni odmítají nové daně

Vzhledem k tomu, že prezident poprvé za šest let své vlády čelí republikány zcela ovládanému Kongresu, v řadě plánů pravděpodobně narazí na odpor pravice. Zdrojem peněz potřebných k financování těchto jeho plánů se totiž mají stát zejména nové daně a poplatky pro banky a kapitálové zisky, s čímž republikáni nesouhlasí.

USA nad IS zvítězí
Spojené státy nebudou posílat své vojáky do dalších válek ve světě, ale hodlají vést protiteroristickou koalici k vítězství nad Islámským státem (IS) v Iráku a Sýrii. Prohlásil to americký prezident Barack Obama v úterním poselství o stavu unie, během nějž vyzval Kongres ke schválení použití síly proti radikálům. Zároveň varoval zákonodárce, že jakoukoli snahu o přijetí sankcí vůči Íránu bude vetovat.

Tradiční odpověď opozice letos přednesla senátorka za stát Iowa Joni Ernstová, podle níž se s republikány vedeným Kongresem země vydá na jinou cestu, než po které ji vedl Obama šest let. Nově zvolená senátorka kritizovala Obamu za to, že se místo skutečných potřeb Američanů věnoval v minulých letech prosazování „neúspěšných projektů jako Obamacare“ (reformy zdravotnictví), jež je dlouhodobým terčem kritiky republikánů. Ty chtějí Obamovu reformu zrevidovat.

Na druhou stranu dala senátorka najevo, že republikáni hodlají s prezidentem spolupracovat na některých tématech, jako efektivnější výběr daní či vytváření nových pracovních míst.

Prezident ve svém již šestém poselství prohlásil, že nehodlá dopustit změnu v novém systému zdravotní péče, který má umožnit dostupnou péči pro všechny Američany. Ani republikánům neustoupí v otázce legalizace pobytu ilegálních imigrantů.

Embargo vůči Kubě nefunguje
Kongres by měl ještě letos začít pracovat na ukončení obchodního embarga vůči Kubě, míní Obama. „Když děláte něco, co nefunguje 50 let, je načase zkusit něco nového,“ prohlásil prezident USA. Republikánští zákonodárci však embargo nechtějí zrušit, dokud nedojde k podstatným krokům směrem k demokracii, k nimž Havana zatím neprojevila vůli.