Obama vytáhne proti nezaměstnanosti 300 miliard dolarů

Varack Obama

Varack Obama Zdroj: CTK/ABACA/Detroit Free Press

Téměř rok před prezidentskými volbami se Barack Obama potýká s nejnižší podporou veřejnosti za celou dobu úřadování v Bílém domě. Ačkoli Američané v průzkumech většinou uznávají, že prezident část problémů zdědil po svém předchůdci, nelíbí se jim, že miliardy investované do stimulačních programů se míjejí účinkem.

Součástí plánů na podporu zaměstnanosti by měl být balíček opatření v hodnotě 300 miliard dolarů (5,2 bilionu korun). Informovala o tom dnes televizní stanice CNN s odvoláním na zdroje z demokratické strany.

Obamova popularita je na 44 procentech a prezident začíná ztrácet podporu i u skupin svých nejvěrnějších – politicky nevyhraněných voličů, žen a hispánské menšiny.

Obama ví, že na voliče zapůsobí jedině jako silný lídr. Příležitost k tomu bude mít hned zítra, kdy na společné schůzi obou komor Kongresu představí očekávaný plán tvorby nových pracovních míst. Část svého plánu Obama odkryl během projevu v Detroitu.

Nová pracovní místa mají vytvořit projekty zlepšování infrastruktury, rodinám pak má ulevit snížení daňové zátěže.„V zemi máme cesty a mosty, které je třeba přestavět. Máme soukromé firmy s vybavením a pracovní silou, která je potřeba. Máme více než milion nezaměstnaných stavebních dělníků připravených pustit se do práce hned teď. Je tu práce i lidé, kteří jsou připraveni pracovat,“ naznačil Obama.

Zvrácení vývoje nezaměstnanosti je Obamovou nejurgentnější výzvou. Nové údaje za srpen ukazují, že bez práce je stále 9,1 procenta Američanů, minulý měsíc navíc nebyla vytvořena žádná nová pracovní místa.
Hospodářství jako celek pak za druhé čtvrtletí povyrostlo o pouhé jedno procento. Hrozba, že se ekonomika opět propadne do recese, není zdaleka zažehnána.

Pracovní místa dominují i předvolební kampani republikánů. Bývalý guvernér Massachusetts Mitt Romney prezidenta se svým plánem o dva dny předběhl. Jeho ekonomický tým vedený bývalými poradci někdejšího prezidenta George W. Bushe chce tvorbu pracovních příležitostí povzbudit snížením odvodů pro firmy, uvolněním federální regulace a tvrdším postojem vůči konkurenci z Číny.