Obamův plán proti nezaměstnanosti: Pobídky za 450 miliard dolarů

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Vysoká nezaměstnanost. Jeden z nejzásadnějších aktuálních problémů Spojených států. Svůj plán, jak ho řešit, přestavil prezident Obama. Nezaměstnanost má snížit balíček daňových úlev a investic do infrastruktury v celkové výši téměř 450 miliard dolarů. Podle Obamy se ale opatření neprojeví na zvýšení zadlužení země, uhradit je mají rozpočtové úspory. Toto ujištění prezident směřoval hlavně k republikánům, kteří musí v Kongresu přijetí plánu posvětit.

Spojené státy dlouhodobě sužuje vysoká míra nezaměstnanosti kolem devíti procent. Je to problém ekonomický i sociální. A pro Baracka Obamu znamená trvání tohoto nepříznivého stavu zásadní ohrožení pro jeho znovuzvolení v prezidentských volbách v příštím roce. Šéf Bílého domu teď poprvé přišel s komplexním plánem, jak proti vysoké nezaměstnanosti bojovat.

Obama chce mimo jiné v příštím roce snížit malým firmám odvody za zaměstnance o polovinu. Hodlá také podpořit podniky, které zaměstnají lidi, kteří jsou bez práce déle než půl roku. Navrhuje také nové daňové úlevy pro pracující, které by podle něj běžné rodině v příštím roce měly přinést 1500 dolarů navíc. Další součástí plánu jsou pak investice do dopravní infrastruktury, ale například i škol, kterých chce prezident opravit nebo modernizovat nejméně 35 tisíc.

Snížení nezaměstnanosti je klíčové pro nastartování růstu

Vysoká míra nezaměstnanosti je hlavní příčinou potíží, s nimiž se americká ekonomika potýká. Američané se obávají ztráty zaměstnání a více šetří. Motorem americké ekonomiky je ale právě spotřeba, bez které ekonomika jen těžko poroste.

Někteří ekonomové odhadli, že pokud plán projde v Kongresu, může k růstu hrubého domácího produktu Spojených států v příštím roce přispět minimálně jedním až třemi procentními body. Vzniknout by díky němu mohl až milion pracovních míst.

„Vláda konečně přechází od série neefektivních ad hoc opatření k ucelenému programu, který se soustředí na klíčové překážky, které brání vytvářet pracovní místa. Důraz je zde kladen právě na pobídky, reformy trhu práce, na infrastrukturu a na zlepšení fungování hypotečního trhu,“ vyjmenoval hlavní výhody programu známý analytik společnosti Pimco Mohamed El-Erian.

Nejistá podpora republikánů

Obama teď ale potřebuje pro svůj plán, aby mohl projít v Kongresu, získat podporu republikánů. Šéf Bílého domu proto zdůraznil, že opatření, s nimiž přichází, nejsou nijak kontroverzní a měla by být přijatelná i pro opozici. Ujistil také, že záměr nezvýší deficit.

Pro mnoho republikánů je ale nepřijatelné cokoliv, co připomíná další stimul na podporu ekonomiky. Objemem ve výši téměř 450 miliard dolarů je totiž jeho jednoroční plán srovnatelný s dvouletým balíčkem na podporu ekonomiky ve výši 787 miliard dolarů, který prezident prosadil v roce 2009. Ten republikáni dlouhodobě kritizují jako neúspěšný.

Podporu Obamova plánu, nebo alespoň některých jeho částí nicméně zatím nevyloučili, hodlají ale představit i vlastní řešení. „Návrhy, které prezident nastínil, si zasluhují zvážení,“ řekl republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner. „Doufám, že se bude vážně zabývat i našimi myšlenkami,“ dodal.