Obavy z recese se vracejí

Hledá se záchrana eura. Zatím marně

Hledá se záchrana eura. Zatím marně Zdroj: Foto profimedia.cz, kolaz E15

Dva roky od odeznění nejhorších dopadů finanční krize je velké riziko zpět. Možná měli pravdu ti, kteří už před několika lety předpovídali „oživení tvaru W“, tedy dvojité dno. Teď však znepokojení vyjadřují i čelní ekonomové, nejen pesimističtí investoři.

V posledních měsících uzrála řada hlubokých rizik pro světový ekonomický vývoj. Vysoké ceny komodit, zvláště potravin, rozpoutaly v rozvojových zemích nepokoje, které mohou pokračovat. Růst čínské ekonomiky začíná chladnout, Japonsko řeší dopady hurikánu. Americký Fed snížil prognózu letošního vývoje ekonomiky USA.

Evropa řeší problém Řecka a už nyní sílí hlasy, že jeho bankrot může způsobit na trzích to, co pád investiční banky Lehmann Brothers v říjnu 2008. Tedy opět stažení likvidity z trhů, velké problémy evropských bank jako Dexia či Commerzbank – jež se dosud nevypořádaly se státní pomocí přijatou během krize a v řeckých dluhopisech jsou dost namočeny – a v nejhorším případě rozšíření nákazy na ostatní státy s křehkou pozicí, jako je Irsko, Portugalsko i Španělsko.

Názor, že eskalující řecký problém může být koncem eurozóny, už není extremistický jako loni, ale stává se seriózně braným scénářem. Ekonomický think tank CEBR předpovíd, že se euroblok „pravděpodobně“ rozpadne už v roce 2013, v pětiletém horizontu pak „téměř jistě“. Finančník George Soros včera prohlásil, že Evropa potřebuje „plán B“, který by ji zachránil před hrozícím kolapsem, jenž začne Řeckem.

Bývalý šéf Fedu Alan Greenspan uvedl, že považuje krach Řecka za skoro jistý – fakt, že výnos dluhopisů se pohybuje kolem třiceti procent, prý znamená, že trh ohodnocuje schopnost země dostát svým závazkům skoro na nulu.

Všem ekonomům je přitom jasné, že jakýkoli scénář pro Řecko bude velmi bolestivý a žádný z nich nemá jasně pozitivní konec.

Problémy je zavalena i největší ekonomika světa. USA od krize nalily na trhy 3,3 bilionu dolarů, další 1,4 bilionu pustily do výkupu špatných hypoték, úrokové sazby srazily skoro na nulu a přesto ekonomika nezačala růst. Nezaměstnanost v květnu vystoupila nad devět procent a Fed čeká pro letošek pomalejší růst než počátkem roku. Také USA jsou zavaleny dluhy.

Obamova administrativa teď vyjednává zvýšení dluhového stropu, aby si USA mohly vypůjčit na trzích – jinak by se v srpnu dostaly do platební neschopnosti. Mohamed El-Erian z fondu Pimco řekl, že důsledky amerického defaultu by pro svět byly katastrofické.