Obchod EU s Ruskem zamrzá

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Novak Tomas/Euro

Obchody zemí Evropské unie s Ruskem začínají chřadnout. Obrat zahraničního obchodu mezi unijní osmadvacítkou a ruskými partnery oproti loňskému prvnímu čtvrtletí o deset procent propadl. Moskva se tak letos od Bruselu vzdálila více než kterákoli jiná země světa. Svědčí o tom poslední údaje Eurostatu.

Unie z Ruska méně bere, zároveň ale na Východ i méně vyváží. Zatímco během prvních tří měsíců loňského roku zaplatila Evropa za ruský dovoz 55 miliard eur, letos to bylo o deset procent méně. Obdobně se výměna snížila opačným směrem. Do Ruska letos putovalo z unie zboží za 26 miliard eur, což je o tři miliardy méně než ve stejném období loni.

„Pokles obchodní aktivity mezi Ruskem a Evropou odráží dva navzájem provázané vlivy. Příčinou je jednak zpomalení ruské ekonomiky pod jedno procento na začátku roku a jednak útěk kapitálu z Ruska po vypuknutí ukrajinské krize,“ uvádí ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Propad obchodní výměny mezi EU a Ruskem v prvním čtvrtletí roku činí 10 procent

Od počátku letošního roku opustil Rusko zahraniční kapitál v objemu přesahujícím 160 miliard eur. Firmám se tak výrazně zhoršil přístup k financování. „V důsledku toho omezují ruské firmy své investice. Investiční zboží přitom tvoří rozhodující část dovozu z Evropské unie,“ vysvětluje ekonom Pavel Sobíšek z UniCreditu.

Jak slábnou obchodní vazby na Západ, otáčí se Rusko na východ. Přeshraniční byznys mezi Moskvou a Pekingem během prvního čtvrtletí posílil o čtyři procenta. Země za Velkou zdí však pro Rusko zůstává spíše okrajovým partnerem, obrat zahraničního obchodu s Čínou je oproti EU zhruba třetinový.

Obchodní styky EU s Ruskem jsou dlouhodobě deficitní. Důvodem je zejména dovoz energetických surovin a průmyslových komodit. Čtvrtletní výpadek obchodní výměny tak nerovnováhu s Ruskem lehce snížil. Experti soudí, že ruské hospodářství bude letos stagnovat, prodloužení konfliktu s Ukrajinou by však mohlo letos Moskvu stát jedno až dvě procenta výkonu ekonomiky.

EU počítá možné ztráty. Sankce vůči Rusku jsou zatím nepravděpodobné