Obchodní válka brzdí investice a vede ke světové recesi, míní analytici

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Spojené státy chtějí uvalit další cla na dovoz čínského zboží. Jedná se o desetiprocentní clo na produkty, jejichž seznam dosud nebyl zveřejněn. Americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer naznačil, že bude zahrnovat i běžné zboží, jako jsou kabelky nebo digitální fotoaparáty. Celkový objem obchodu tvořeného tímto zbožím se odhaduje na 200 miliard dolarů.

Podle ekonoma Cyrrusu Lukáše Kovandy tento krok velmi nepříznivě ovlivní světovou ekonomiku. První ztráty zaznamenaly evropské akcie, které v reakci na nová cla poklesly o jedno procento. Kopírovaly tak vývoj asijských akciových trhů, kde se investoři rovněž obávali eskalace obchodního sporu.

Zasaženy přitom byly všechny sektory v Evropě. Nejhůře si vedly ty, kterých se mohou cla dotknout nejvíce, v čele s těžařskými a automobilovými společnostmi.

„Firmy musely zvažovat změny výroby a i změny toho, jakým způsobem a od koho berou náhradní díly. Nastává přesun v subdodavatelských řetězcích, které jsou často globální a velmi komplikované,“ uvedla k situaci ekonomka Ilona Švihlíková. Podle ní obchodní válka zvyšuje míru nejistoty, která brzdí investice, což vede minimálně ke světové recesi.

Americké akciové trhy doposud rostly, ovšem Lukáš Kovanda varuje, že obchodní válka dožene i je. „Zdražení světového obchodu bude mít nepříznivý dopad na náklady amerických firem, zdraží jim tedy i spotřebitelské ceny, a to povede ke snížení poptávky a ochabnutí celé tamní ekonomiky,“ vysvětluje.

Prezident Trump musí podle Kovandy velmi dobře vědět, že obchodní válka poškodí i americkou ekonomiku, ale sází na to, že dříve a více poškodí ekonomiku Číny a Evropské unie. „V tuto chvíli si myslím, že se tato předpověď naplňuje, takže uvidíme, jak pevné nervy budou mít jak Peking, tak Brusel,“ dodává.

Investoři aktuálně čekají, jaká bude reakce Číny. Její odveta totiž může být značně omezená, neboť dovoz amerických výrobků do Číny je mnohonásobně menší. Podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela je spíše nežli dopad na globální ekonomiku důležitější zpráva, že globální obchodní konflikt nekončí. Čínské ministerstvo obchodu si na postup USA bude stěžovat u WTO.