Obětí celního sporu EU a Číny se mohou stát nejlepší vína

Víno

Víno Zdroj: profimedia.cz

Výhrůžka Pekingu, že po uvalení dovozních cel na čínské solární panely importované do Evropy si říše středu posvítí na evropský export do Asie, vyděsila francouzské a španělské vinaře. Pěstitelé v Burgundsku a na svazích Pyrenejí jsou totiž na čínských zbohatlících, pro které je sklenička grand cru symbolem statusu, závislejší, než si dosud mysleli.

EU vyváží do Číny (bez Hongkongu) 257,3 milionu litrů vína ročně v hodnotě necelé miliardy dolarů. Více než polovina (139,5 milionu litrů) z toho připadá na Francii, informuje agentura Reuters.

Pro červené z Bordeaux je Čína odbytištěm číslo jedna. Jeho zaprášené lahve se prodávají v aukcích za tisíce eur. Čínští podnikatelé také skoupili několik desítek vinic ve Francii, většina z nich leží právě v Bordeaux.

„Číňané pořádají úžasné večírky, kde otevřou stovky velmi drahých vín, aby si užili a předvedli své bohatství, jako to před pár lety dělali Rusové,“ řekl agentuře David Ridgeway, hlavní someliér pařížské restaurace La Tour d’Argent.

Obětí sporu o cla by se mohlo stát třeba vinařství sourozenců Arbeauových poblíž Toulouse. Třetinu ze své produkce 1,8 milionu lahví vyvážejí do Číny pod názvy jako Admiral Louis či Seigneur Coutinel, aby opravdu každý pochopil, že jde o sladkou Francii.

Sourozenci mají pocit, že si je čínská vláda vzala jako rukojmí. „My bychom neměli platit za solární panely,“ kroutí hlavou Anne Arbeauová. A dodává, že právě dostala objednávku z Číny na 42 tisíc lahví od klienta, který uvedl, že se chce předzásobit, než začne platit nové clo. Ačkoli Evropany straší hrozba cla, které by zvedlo cenu francouzských a italských vín v čínských restauracích, tamní konzumenty více trápí množství falešných evropských vín v oběhu. „Dražší víno je o. k., hlavně nechci pít padělky,“ řekla stanici ABS-CBN News Helen Nieová, pekingská žena v domácnosti, která ráda popíjí italské víno s kamarádkami.

„V Číně je spousta falešného vína stejně jako čehokoli jiného. Číňané rádi kupují to nejdražší, ne vždy to nejlepší,“ dodává přítelkyně Nieové Maggie Wangová.

Padělatelé si vybírají nejdražší evropské značky. Nejoblíbenějším terčem výrobců falešných evropských vín je ikonická značka Chateau Lafite. Originální lahev ročníku 1982, což se dá označit za jedno z nejlepších archivních vín minulého století, může stát až deset tisíc dolarů. Cena přilákala mnoho napodobitelů. Podle odborníků v Číně vzniklo víc lahví Chateau Lafite 1982, než kolik jich vyprodukovala slavná vinice.

Christophe Salin, který vlastní producenta tohoto ročníku, Lafite-Rotschild, říká, že falešný Lafite není problém. „Falešný Lafite 82 jsem ještě neviděl,“ říká muž, který do Číny jezdí 20 let. „Problém je kreativita některých Číňanů, vymýšlejích legrační napodobeniny. Jako třeba Chatelet Lafite,“ dodává Salin. Chatelet je stanice metra v Paříži.

„Časté je také plnění lahví s originální etiketou jiným vínem,“ říká Čcheng Čchien-žuej, editor webových stránek o životním stylu Daily Vitamin. „Když se ve vínu vyznáte, poznáte to. Ale většina Číňanů se v něm nevyzná.“
Pokud by Peking cla na evropské víno zavedl, počet padělatelů by se ještě zvýšil.

EU se kvůli clům obrací na WTO

Evropská unie hodlá Světové obchodní organizaci (WTO) předat stížnost kvůli clům, která uvalila Čína na dovoz některých trubek z nerezové oceli. EU bude požadovat změny v čínských clech na evropské bezešvé trubky z ušlechtilé nerezové oceli.