OBRAZEM: Ultrapravice v Evropě na postupu

V kanceláři strany.

V kanceláři strany. Zdroj: profimedia.cz

"Maďarská garda", polovojenský spolek, který založil člen Jobbiku. Hnutí bylo zakázáno, ale v lidé v jeho uniformách se přesto čas od času objevují na veřejných shromážděních.
Do parlamentu v Aténách míří neonacistický Zlatý úsvit.
Nejsme neonacisté, jen patrioti, brání se strana.
Stoupenci Zlatého úsvitu před srážkou s policií.
Šéf strany Michaloliakos.
20
Fotogalerie
Volby v Řecku přivedly do parlamentu stranu, jejíž preference se dosud pohybovaly maximálně kolem 0,5 procenta. O víkendu ale ultrapravicový „Zlatý úsvit“ volilo 7 procent Řeků a holohlaví ultrapravičáci usednou poprvé v historii v poslaneckých lavicích v parlamentu v Aténách. Extrémní pravice, často otevřeně rasistická, sedí i v parlamentech jiných evropských zemí. Potvrzuje se tím stará pravda, že v ekonomické krizi ve společnosti narůstají tendence volit radikální řešení.

Zlatý úsvit je strana, jejíž příznivci na svých setkáních „hajlují“ a jejich symbol nápadně připomíná svastiku, kterou používali Hitlerovi Národní socialisté. Zlatý úsvit se ale brání: my nejsme neonacisté, jen vlastenci. Strana hrála v předvolební kampani hlavně na proticizineckou strunu a navrhovala mimo jiné zaminování řeckých státních hranic.

Zlatý úsvit, Ataka, Maďarská garda. Podívejte se, jak vypadají příznivci extrémní pravice napříč Evropou

Extrémní pravice sedí i v maďarském parlamentu. Tamní strana „Jobbik“ ve volbách v roce 2010 získala 17 procent hlasů a je druhým největším opozičním uskupením v maďarském parlamentu. Svůj program zakládá na krajním nacionalismu, útočí na Romy, neštítí se ani antisemitismu.

Někdejší předseda Jobbiku Gábor Vona založil polovojenskou organizaci Maďarská garda. Ta organizovala protiromské pochody a získávala podporu obyvatel především na chudším severovýchodě země. Soud gardu zakázal, nicméně její členové se nadále objevují na veřejnosti v uniformách.

Překvapivější je úspěch nacionalistů ve skandinávských zemích. Ve Finsku sílí podpora strany „Praví Finové“ – v loňských volbách získala 39 křesel, v předchozích volbách přitom jen jeden. Strana vystupuje proti EU a proti euru, brojí proti výuce švédštiny na školách, volá po přísnější imigrační politice a po přísnějších trestech za závažné trestné činy. Na rozdíl od některých podobných stran se nepotýká s neonacistickou minulostí.

Známým kritikem imigrace a „obráncem židovsko-křesťanských tradic“ je nizozemský nacionalista Geert Wilders a jeho „Strana pro svobodu“ (PVV). Wilders si ale ke kritice muslimů a Arabů na mušku také středo- a východoevropany.

Deset poslaneckých mandátů drží nacionalisté i v Bulharsku. Tamní formace „Ataka“ (Útok) na svých mítincích slovně útočí na Židy, Romy, Turky a požaduje připojení Makedonie k Bulharsku.

"Maďarská garda", polovojenský spolek, který založil člen Jobbiku. Hnutí bylo zakázáno, ale v lidé v jeho uniformách se přesto čas od času objevují na veřejných shromážděních."Maďarská garda", polovojenský spolek, který založil člen Jobbiku. Hnutí bylo zakázáno, ale v lidé v jeho uniformách se přesto čas od času objevují na veřejných shromážděních. | profimedia.cz

Je třeba zmínit i úspěch prezidentské kandidátky ultrapravicové Národní fronty Marine Le Penové, které dalo hlas 19 procent Francouzů. Její protiimigrantská rétorika padla ve Francii na úrodnou půdu.