Obřezávejte dál, uklidnila Merkelová židy. Soud rituál zakázal

Chasidský chlapec v židovské škole.

Chasidský chlapec v židovské škole.

Židovští rabíni i muslimští imámové v Německu svorně bijí na poplach – takový zásah do svých náboženských svobod už dlouho nezažili. Soud v Kolíně nad Rýnem totiž rozhodl, že zdraví dítěte má přednost nad náboženským rituálem a zakázal židům obřezávat své děti, dokud nedosáhnou věku, kdy o svém obřezání mohou rozhodnout samy.

„Je to nejhorší útok na židy od dob holokaustu,“ rozzuřil se na německý soud prezident Evropské rabínské rady Pinchas Goldschmidt žijící v Moskvě. „Pokud se rozsudek nezmění, nevidím pro židy v Německu žádnou budoucnost,“ dodal.

Kontroverzní rozsudek spojil dohromady ke společnému úsilí židy s muslimy, kteří také obřezávají své děti. Nejvyšší židovské i muslimské organizace v Evropě vydali společné prohlášení, ve kterém píší, že rozsudek je „útokem na jejich základní náboženská a lidská práva“.

Jakékoli zásahy proti židům a jejich náboženství jsou v Německu, které se od druhé světové války vypořádává s dědictvím holocaustu, velice citlivé téma. Vrcholní politici proto ihned přispěchali, aby židy uklidnili. Ujistili je, že obřízka je i nadále v pořádku.

„Obřízka provedená zodpovědným způsobem musí být i nadále možná bez jakéhokoli trestu,“ vzkázala židům v Německu kancléřka Angela Merkelová prostřednictvím svého mluvčího Steffena Seiberta.

„Všem v naší vládě je zcela jasné, že chceme mít v Německu židovský a muslimský náboženský život,“ dodal.

Sarrazinovy teze vyvrátí i domovník, říká 'úspěšná Turkyně'

Jenže paradoxní je, že většina německé veřejnosti by zákaz obřízky dětí v nízkém věku podpořila. Alespoň to vyplývá z čerstvého průzkumu. Také lékař, který v soudním procesu vypovídal, provádět obřízku nedoporučil. Německá zdravotnická asociace poté řekla lékařům, aby obřízku neprováděli.

V případu se jednalo o čtyřletého židovského chlapce, který po provedení obřízky trpěl zdravotními problémy. V Německu jsou ročně obřezány tisíce mladých chlapců.

Mužská obřízka je malý chirurgický zákrok, při němž je odstraněna předkožka - kožní řasa, která překrývá žalud penisu. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že na celém světě je obřezán každý třetí chlapec mladší 15 let. V judaismu odkazuje na příběh ze Starého zákona, ve kterém Bůh uložil Abrahamovi, aby se obřezal. Obřízka tak představuje symbolickou smlouvu člověka s Bohem. Drobná operace se ale často provádí také z hygienických důvodů.