OBSE by mohl šéfovat Čech, kandidátem je diplomat Štefan Füle

Štefan Füle

Štefan Füle Zdroj: ČTK

Štefan Füle
Štefan Füle
Štefan Füle
Štefan Füle
Štefan Füle
6
Fotogalerie

Diplomat Štefan Füle bude kandidátem České republiky na místo generálního tajemníka Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) pro nadcházející tříleté funkční období. Vláda to dnes vzala na vědomí. Mandát současného šéfa OBSE Lamberta Zaniera skončí 30. června.

 

Čtyřiapadesátiletý Füle nyní působí na ministerstvu zahraničí jako zvláštní zmocněnec ministra pro OBSE. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by v čele OBSE mohl zúročit bohaté zkušenosti a znalost bezpečnostní problematiky.

"Štefan Füle ve všech svých dosavadních funkcích dokázal, že je cílevědomým diplomatem a efektivním manažerem s výbornou znalostí bezpečnostní problematiky. Umí zřetelně formulovat celoevropské zájmy a budovat vztahy s partnery," komentoval výběr českého kandidáta ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Pokud by se Füle stal generálním tajemníkem, chce rozvíjet schopnost OBSE obnovovat důvěru a bezpečnost v Evropě. "OBSE, největší regionální organizace na světě, je místem pro dialog i v těch nejsložitějších podmínkách a konfliktech. Je organizací, kde k evropské bezpečnosti přistupujeme nejen z hlediska vojenského, ale i ekonomického a lidskoprávního," popsal úlohu organizace.

Jmenování generálního tajemníka OBSE podléhá jednohlasnému schválení Ministerskou radou OBSE. Vyjednávací proces o volbě nového generálního tajemníka povede Rakousko, které je v roce 2017 předsednickou zemí OBSE. O novém generálním tajemníkovi by členské země měly rozhodnout ve druhém čtvrtletí roku 2017.

Kromě řady diplomatických misí Füle vykonával také funkci ministra pro evropské záležitosti a prvního náměstka ministra obrany. V letech 2010 až 2014 byl evropským komisařem zodpovědným za rozšíření a sousedskou politiku. Vláda měla dnes Füleho nominaci na programu již počtvrté, naposledy její projednávání přerušila před týdnem.

OBSE je podle analytika Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Víta Dostála významná v tom, že jako jediná udržuje dialog Západu s Ruskem. Füleho kandidaturu proto podle něj mohlo ztěžovat to, že patřil ke čtveřici českých politiků, kteří figurovali na seznamu osob, jež Moskva považovala za nežádoucí na území Ruska. Český diplomat však na tomto seznamu již není. "O seznamu, a tedy přesném datu má informace pouze ruská strana, od září minulého roku nicméně vím, že na něm nefiguruji," řekl Füle ČTK.

Füle působil v letech 2010 až 2014 jako eurokomisař pro rozšíření

Vizitka diplomata a bývalého eurokomisaře Štefana Füleho (54), který byl dnes nominován jako kandidát ČR na pozici generálního tajemníka Organizace pro bezpečnost a spolupráci (OBSE) v Evropě:

- Füle nyní působí jako zvláštní zmocněnec ministerstva zahraničí pro OBSE. Od května do listopadu 2009 byl ministrem pro evropské záležitosti v úřednické vládě Jana Fischera. Počátkem listopadu 2009 se ODS a ČSSD, jež stály (spolu se zelenými) za vznikem Fischerovy vlády, shodly na Füleho nominaci do funkce eurokomisaře. Od února 2010 do konce října 2014 Füle zastával post komisaře EU pro rozšíření a evropskou sousedskou politiku.

- Zaměstnancem ministerstva zahraničí se stal v roce 1987, začínal v odboru mezinárodních organizací. V letech 1990 až 1995 byl prvním tajemníkem stálé mise při OSN v New Yorku, byl také členem delegace v Radě bezpečnosti (1994 až 1995). Po návratu do ČR působil jako ředitel odboru mezinárodních organizací a podílel se na jednáních o vstupu do NATO.

- V minulosti byl českým velvyslancem v Litvě (1998 až 2001) a Velké Británii (2003 až 2005). Před odchodem do Litvy byl dva roky ředitelem Odboru bezpečnostní politiky MZV, od června 2001 do prosince 2002 byl prvním náměstkem ministra obrany Jaroslava Tvrdíka (ČSSD) pro zahraniční a bezpečnostní politiku. Od července 2005 do května 2009 působil jako velvyslanec a vedoucí stálé mise ČR při NATO.

- Krátce studoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy (1980 až 1981) a poté absolvoval Státní institut mezinárodních vztahů v Moskvě (MGIMO; 1981 až 1986). V roce 1988 absolvoval stipendijní program OSN k problematice odzbrojení.

- V letech 1982 až 1989 byl členem komunistické strany.

- Během působení v Litvě kromě ČR zastupoval i Severoatlantickou alianci. Byl prvním českým představitelem, jenž v zemi svého působení začal vedle ČR zastupovat NATO.

- Je držitelem řádu velkovévody litevského Gediminase 3. třídy, záslužného kříže ministra obrany ČR I. stupně a vyznamenání Zlaté lípy ministryně obrany ČR.

- Od května 2015 do loňska byl na sankčním seznamu osob, kterým Rusko zakázalo vstup do země. Füle se v roli komisaře podílel na jednání EU s Ukrajinou o asociační dohodě, s níž Rusko nesouhlasilo. Stavěl se také proti obsazení Krymu Ruskem.

- Narodil se 24. května 1962 v Sokolově.

- Je ženatý, má dcery Elišku a Veroniku a syna Michaela.