Obviňování a slovní útoky: USA a Rusko se v Sýrii na ničem neshodnou

Bombardování v Sýrii

Bombardování v Sýrii Zdroj: ctk/AP

Američané a Rusové bojují vedle sebe, ale navzájem se obviňují ze lží a pochybení. Spojené státy zveřejnily informaci, že během dvoudenní operace minulý týden v Sýrii letadla koalice podnikla 23 úderů. Při operaci bylo údajně zničeno zhruba 35 vozidel, budov a taktických jednotek Islámského státu (IS). Rusko za stejné časové rozmezí ohlásilo 472 zasažených teroristických cílů, mezi nimi 80 nákladních cisteren, ropný terminál a rafinerii.

Podobně nesouměřitelná čísla obsahují víceméně všechny zprávy, které koalice a ruské ministerstvo obrany zveřejňují. Ruská armáda se chlubí tvrzením, že za dva měsíce svých operací v Sýrii podnikla mnohem více vzdušných operací než Spojené státy a zničila tisíce cílů. Od chvíle, kdy se Rusko pustilo do vojenské mise v Sýrii, rozjela se mezi ním a Američany čilá výměna kritických poznámek a slovních výpadů. Navzájem si kritizují taktiku, výzbroj i cíle. Navíc se obě země obviňují ze lží ohledně své aktivity. Americké velení tvrdí, že Rusové soustavně zveličují svoji aktivitu a úspěch v Sýrii. Navíc prý drtivá většina ruských útoků nemíří na IS, ale na odpůrce syrského prezidenta Bašára Asada, které koalice vedená USA podporuje.

Dokažte, že lžeme

Moskva reaguje protiútokem: „Tato tvrzení nejsou podložena žádnými důkazy, žádnými konkrétními fakty a citují blíže neurčené zdroje,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany. Naproti tomu ruské informace lze údajně doložit „objektivními kontrolními daty“.

Nejčerstvějším příkladem rýpavých poznámek je komentář mluvčího koalice Steva Warrena k ruské zprávě o zničení pěti set nákladních cisteren s ropou během jediné operace. Těsně předtím Američané zveřejnili, že jejich letadla zlikvidovala 116 takových vozidel.

„My jsme se nepouštěli do pracného detailního vyhodnocení bojových škod,“ řekl minulou středu Warren v souvislosti s podařenou ruskou akcí. Po shlédnutí videa, jímž Rusové svoji zprávu doplnili, si ale neodpustil poznamenat: „Je prostě nemožné, že by Rusové dokázali zničit 500 nákladních cisteren, pokud tedy mezi zničená auta nepočítají i ty s prasklou pneumatikou nebo odřeným lakem. Zvláště když používají bomby a střely bez navádění. Hádám, že je to nejspíš o řád nafouknuté.”

Civilní oběti

Spojené státy navíc Rusům vyčítají, že používáním gravitačních bomb (tedy bomb bez navádění na cíl) zaviňují smrt mnoha civilistů. Zprávy o nich přinášejí většinou neziskové organizace, například Syrská hlídka pro lidská práva. Warren tvrdí, že podle jejich údajů zavinili Rusové smrt více než tisíce civilistů, mezi nimi asi stovky dětí.

Americká armáda se naproti tomu chlubí, že se zbytečným obětem snaží všemožně zabránit. Přiznává jen dva případy, kdy v tomto ohledu pochybila.

Warren uvádí jako příklad běžného postupu amerického letectva konkrétní případ. Půl hodiny před náletem na kolonu cisteren čekajících u ropného terminálu prý shodil pilot na místo hromadu varovných letáků. Pro ty, jimiž ani sdělení “utečte, za půl hodiny to tu vyhodíme do povětří” nepohne, mají Američané další varovný signál. „Po půl hodině jsme provedli nízký přelet, skoro u země, aby se podělali strachy,“ říká Warren. „Pak začali piloti střílet vedle kamionů, jen pro případ, že by jeden nebo dva zatvrzelci pořád ještě nepochopili, co se chystá.“