Odpůrce anexe Krymu Sencov dostal 20 let

Oleg Sencov

Oleg Sencov Zdroj: ctk

Ukrajinský filmový režisér Oleg Sencov byl včera v Rusku odsouzen ke dvaceti letům vězení za terorismus. Devětatřicetiletý Sencov na rozsudek čekal od loňského května, kdy byl ve svém domě v Simferopolu zatčen agenty ruské tajné služby FSB. Sencov proces považuje za zpolitizovaný, proti jeho odsouzení protestují veličiny světového filmu.

Režisér minulý týden stanul před vojenským soudem v Rostově nad Donem. „Sencov na příkaz ultranacionální strany Pravý sektor vytvořil teroristickou buňku, s jejíž pomocí prováděl teroristické útoky, aby destabilizoval situaci na Krymu,“ shrnul obvinění na začátku procesu státní zástupce. Dále prý filmař vyvíjel nátlak na státní orgány, aby se rozhodly proti připojení k Rusku.

Sencov byl obviněn ze založení požáru v Krymském sídle ruské vládnoucí strany Jednotné Rusko a v budově Ruské komunity na Krymu v době, kdy probíhalo referendum o připojení poloostrova k Rusku. Podle obžaloby se dále chystal vyhodit do povětří Leninův pomník v Simferopolu, navíc čelí obvinění z přechovávání a distribuce zbraní a střeliva. Prokuratura konkrétně poukazuje na svědectví jeho spolupracovníků, kterým údajně nařídil vyrobit časovanou bombu a ukázal jim pistoli.

Filmař a aktivista Oleg Sencov (39)
Narodil se v krymském Simferopolu. Vystudoval ekonomii v Kyjevě a později se zapsal do kurzů režie a scenáristiky v Moskvě. Po dvou krátkých filmech debutoval roku 2011 celovečerním snímkem Gamer. Na sklonku roku 2013 se zapojil do hnutí Euromajdan. Po anexi Krymu Ruskem pomáhal zásobovat potravinami a vodou ukrajinské vojáky odříznuté v kasárnách separatisty.

Spolu se Sencovem byl souzen i krymský aktivista Alexandr Kolčenko, který dostal deset let vězení. Jak Sencov, tak Kolčenko obvinění odmítají. „Znovu opakuji, že tento případ považuji za zpolitizovaný a zfalšovaný,“ trval na svém režisér.
Sencov uvedl, že se z něj vyšetřovatelé snažili dostat doznání bitím, mučením a vyhrožovali mu smrtí. Rusové kontrovali tím, že stopy po ranách a jizvy si způsobil obviněný sám, neboť má sadomasochistické sklony.

Proces se Sencovem vyvolal mezinárodní pobouření. K jeho propuštění vyzvala například organizace Amnesty International nebo Evropská filmová akademie. Dopis adresovaný Putinovi podepsalo přes tisíc filmařů, mezi nimi režiséři Pedro Almodóvar, Wim Wenders, Agnieszka Hollandová, Krzysztof Zanussi či Andrzej Wajda. Autoři dopisu upozorňují zejména na to, že hlavní svědek svá prohlášení odvolal s tím, že k nim byl donucen pod nátlakem.