Odveta za sankce: Rusko neprodlouží Američanům používání vesmírné stanice

Rameno Mezinárodní vesmírné stanice

Rameno Mezinárodní vesmírné stanice Zdroj: NASA, CC BY 2.0

Rusko neprodlouží využívání Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) po roce 2020, jak požadovaly Spojené státy. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vyjádření místopředsedy ruské vlády Dmitrije Rogozina v reakci Moskvy na americké sankce uvalené proti Rusku ve sféře vyspělých technologií.

Moskva podle Rogozina také zakáže Američanům používání ruských raketových motorů při vojenských startech, od 1. června také pozastaví používání amerického navigačního systému GPS v Rusku.

Pokud se Moskva nedomluví s Washingtonem na rozmístění pozemních stanic navigačního systému Glonass, pak podle Rogozina od 1. září bude „definitivně ukončena“ práce 11 amerických stanic systému GPS v Rusku.

GPS nebo Glonass?

Rusové požádali americké úřady o souhlas s výstavbou několika měřících stanic systému Glonass už v květnu 2012, ale obě strany se podle agentury Interfax dosud neodkázaly domluvit. Jednání prý ztroskotala hlavně kvůli obavám amerických tajných služeb z příliš přesného navádění ruských raket na případné cíle v USA.

Raketové motory hodlá Rusko dodávat Spojeným státům pouze pro civilní účely. „Bez záruk, že naše motory se využívají pouze pro starty nevojenských vesmírných přístrojů, je nebudeme do USA dodávat,“ řekl Rogozin.

Kvůli sankcím, uvaleným Spojenými státy proti Rusku za anexi ukrajinského poloostrova Krym, americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) na začátku dubna pozastavil veškerou spolupráci s Ruskem. Výjimkou však je provozování Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), kam se kosmonauti z celého světa mohou v současnosti dostat pouze ruskými raketami.