OECD: Migrační krize loni snížila výkon řecké ekonomiky

Migranti na řecko-makedonské hranici

Migranti na řecko-makedonské hranici Zdroj: ctk/ap

Příliv běženců snížil v uplynulém roce hrubý domácí produkt Řecka (HDP) o 0,35 procenta. Vyplývá to z prvních odhadů, které dnes zveřejnila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Silně zadluženému Řecku, jehož ekonomice se obtížně daří vymanit z recese, by migrační krize mohla způsobit "výrazné problémy", stojí v dnes zveřejněné výroční zprávě.

Podle statistik řeckého ministerstva vnitra loni přišlo do Řecka přes 911.000 běženců. Země podle nejmenovaného vládního zdroje agentury AFP musela na řešení situace uvolnit zhruba 300 milionů eur (8,1 miliardy Kč) ze svých finančních prostředků.

Atény již Evropskou unii požádaly o mimořádnou pomoc ve výši 480 milionů eur. Brusel slíbil, že jim uvolní finanční prostředky v rámci nového evropského krizového mechanismu, který má umožnit rychlou pomoc členským zemím potýkajícím se s velkou humanitární krizí.

Kdyby se ukázalo, že předpokládaný příspěvek EU nestačí, „vyústilo by to v další tlak na rozpočet Řecka“, stojí ve zprávě OECD.

Řecká ekonomika se předloni po šesti letech vymanila z recese, loni ale HDP o 0,2 procenta klesl. Země se loni v létě domluvila s mezinárodními věřiteli na třetím záchranném programu, v jehož rámci by měla během tří let obdržet až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč). Výměnou za to ale musí provádět reformy a usilovat o rozpočtový přebytek.