OECD zhoršila odhad světového růstu, brzdí ho eurozóna

Frankfurt nad Mohanem, finanční centrum eurozóny

Frankfurt nad Mohanem, finanční centrum eurozóny Zdroj: Carsten Frenzl, Flickr.com (CC BY 2.0)

Globální ekonomika se zotavuje jen velmi zvolna, za což může stagnace v eurozóně a zpomalování v některých velkých rozvíjejících se ekonomikách. Vyplývá to z výhledu, který zveřejnila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Letos má podle ní globální růst dosáhnout 3,3 procenta, což je o 0,1 procentního bodu méně, než tato organizace uváděla ve své květnové prognóze.

Příští rok má růst ekonomiky zrychlit na 3,7 procenta a o rok později na 3,9 procenta. OECD prognózu aktualizovala před summitem skupiny ekonomicky nejsilnějších zemí G20, který se uskuteční příští týden v Austrálii. Zpráva se zatím věnuje předním ekonomikám, ucelenější výhled a analýzu se chystá OECD zveřejnit 25. listopadu.

„Globální ekonomika nadále jede na pomalý rychlostní stupeň,“ řekla agentuře Reuters nová hlavní ekonomka OECD Catherine Mannová. Upozornila, že i když se do roku 2016 zvýší tempo růstu na 3,9 procenta, stále bude půl procentního bodu pod dlouhodobým průměrem.

USA zrychlí, eurozóna nebude stíhat

Tempo růstu americké ekonomiky má příští rok zrychlit na 3,1 procenta z letošních 2,2 procenta, a to díky zlepšení na trhu práce, které zvýší soukromé výdaje. Zrychlování růstu podle OECD opravňuje americkou centrální banku (Fed) ke zvyšování úrokových sazeb od poloviny příštího roku. OECD nicméně varuje, že zvýšení úroků by mohlo vyvolat turbulence na rozvíjejících se trzích.

Růst HDP v jednotlivých zemích světa


Příznivý výhled americké ekonomiky je v kontrastu s výhledem pro eurozónu, která by letos měla vzrůst jen o 0,8 procenta a příští rok o 1,1 procenta. OECD rovněž vyzvala Evropskou centrální banku, aby naplnila své předchozí sliby, podle nichž udělá vše pro oživení ekonomiky, a začala nakupovat vládní dluhopisy.

Japonská centrální banka by měla pokračovat v mimořádných stimulačních opatřeních, která zavedla minulý týden, dokud se jí trvale nepodaří zvýšit inflaci. Mimořádně uvolněná měnová politika by měla oslabit kurz japonského jenu a zvýšit vývoz. Tempo růstu japonské ekonomiky by díky tomu mělo příští rok zrychlit na 1,1 procenta z letošních 0,9 procenta.

Země závislé na komoditách se nevyhnou potížím

V Číně OECD očekává příští rok zpomalení tempa růstu na 7,1 procenta z letošních 7,3 procenta. Čína se snaží snížit závislost ekonomického růstu na vývozu a naopak posílit vliv sektoru služeb.

Výhled pro další velké rozvíjející se ekonomiky není jednoznačný. Země, jejichž růst táhly v poslední době hlavně komodity, budou mít problém kvůli poklesu cen ropy a dalších surovin. Hrubý domácí produkt Brazílie se má letos zvýšit jen o 0,3 procenta a příští rok o 1,5 procenta. V Rusku, na které doléhají i sankce západních zemí, by růst měl příští rok klesnout na nulu z letošních 0,7 procenta.

Makrooko Miroslava Zámečníka: Pár grafů, nad nimiž se dá přemýšlet