Omluva kvůli vězňům nepřipadá v úvahu, vzkázal Kerry do KLDR

Roli náboženství v KLDR hraje kult vládnoucí dynastie

Roli náboženství v KLDR hraje kult vládnoucí dynastie Zdroj: CC BY-SA 3.0: J.A. de Roo - Wikimedia Commons

Spojené státy nebudou ustupovat požadavkům severokorejského režimu jen proto, aby dosáhly propuštění dvou Američanů vězněných v Pchjongjangu. Řekl to americký ministr zahraničí John Kerry. Podle amerického tisku existují náznaky, že KLDR by oba muže propustila výměnou za americkou omluvu.

Severní Korea počátkem týdne propustila vězněného Američana Jeffreyho Fowlea, údajně v reakci na opakovanou žádost prezidenta USA Baracka Obamy. Fowle byl v severokorejské vazbě od letošního června, pravděpodobně proto, že v hotelovém pokoji zapomněl bibli. Šíření křesťanství je v ateistické Severní Koreji považováno za zločin.

V KLDR je ještě zadržován americko-korejský misionář Kenneth Bae, který byl odsouzen na 15 let za „pokus o svržení severokorejské vlády“, jak tvrdí KLDR. Další Američan Matthew Miller byl v polovině září odsouzen na šest let za to, že po příletu do Severní Koreje roztrhal své vízum a požádal o azyl. Podle soudu měl Miller v úmyslu nechat se zadržet a zažít na vlastní kůži život ve vězení, aby pak mohl podat zprávu o porušování lidských práv v KLDR.

Severokorejští právní experti podle agentury AP Washington informovali, že oba vězňové se mohou dostat na svobodu, pokud se Spojené státy Pchjongjangu za jejich činy formálně omluví. „Dali jsme jim na vědomí, že žádná omluva či podobné prohlášení nepřipadá v úvahu,“ řekl ministr Kerry.

Spojené státy podle něj doufají, že severokorejské vedení projeví dobrou vůli a odhodlá se ke gestu, které by mohlo otevřít novou úroveň vztahů s USA. Bae i Miller jsou vězněni v KLDR nezákonně a už z humanitárních důvodů by měli být propuštěni, řekl Kerry.