ONLINE: Janukovyč se s opozicí dohodl na smíru

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Nepokoje v Kyjevě mají další mrtvé, dvě stovky zraněných
Nepokoje v Kyjevě mají další mrtvé, dvě stovky zraněných
Nepokoje v Kyjevě mají další mrtvé, dvě stovky zraněných
Nepokoje v Kyjevě mají další mrtvé, dvě stovky zraněných
Nepokoje v Kyjevě mají další mrtvé, dvě stovky zraněných
14
Fotogalerie
K žádným dalším útokům na demonstranty by už nemělo docházet, slíbil ukrajinský prezident Janukovyč. Počet potvrzených obětí stoupl na 26, zraněných jsou stovky. Celá řada světových státníků situaci na Ukrajině odsoudila. Prezident Miloš Zeman prohlásil, že pokud nedojde ke smíru, pozvání ukrajinské hlavy státu do Prahy zruší.

Nepokoje se přesouvají i do regionů. Na západě země, v tradiční baště ukrajinského nacionalismu Lvovu, se odpůrci prezidenta Viktora Janukovyče zmocnili sídel úřadů a policie a vyhlásili „politickou autonomii“ na ústřední moci. Násilnosti hlásí média i z východu země, který většinou stojí pevně za Janukovyčem a jeho vládou. Terčem útoku se tam staly zejména kanceláře opoziční strany Svoboda a proevropského hnutí UDAR.


Live streaming video by Ustream

V centru ukrajinské metropole přes den panoval relativní klid, obě strany jsou ale stále připraveny k dalším srážkám. Ty v Kyjevě s plnou silou propukly v úterý. Demonstranti zpevňují barikády a hromadí zásoby kamení a pneumatik, ovládli i hlavní poštu a sídlo televizní a rozhlasové rady. Policie a vojska ministerstva vnitra se snaží obklíčit náměstí Nezávislosti, kde už tři měsíce trvají protivládní protesty.

Úřady pohrozily nasazením vojenských jednotek proti „extrémistům“ a „radikálům“ a Janukovyč jmenoval admirála Jurije Ilina novým velitelem armády.

Ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že zahájila vyšetřování nejmenovaných politiků podezřelých z pokusu o státní převrat. Chystá také „protiteroristickou operaci“ po celé zemi vzhledem k eskalaci násilí a skutečnosti, že od úterka se „v rukou zločinců“ ocitlo více než 1500 střelných zbraní a 100 tisíc nábojů.

S opozičními předáky se dnes pozdě večer opět sešel prezident Viktor Janukovyč, který je pod tlakem hrozících západních sankcí. Prý už k žádným útokům nedojde, slíbila hlava státu.

SLEDUJEME ŽIVĚ:

04:16Západní diplomaté budou dnes jednat v Kyjevě

Přispět k nalezení mírového východiska z výbušné situace na Ukrajině se dnes v Kyjevě pokusí ministři zahraničí Francie, Německa a Polska. Ministři Laurent Fabius, Frank-Walter Steinmeier a Radoslaw Sikorski se mají dopoledne v Kyjevě setkat s hlavními aktéry politické krize, Janukovyčem i opozičními předáky. Necelý den poté, co Janukovyč oznámil uzavření příměří s opozicí, do ukrajinské metropole míří i místopředseda ruské vlády Dmitrij Rogozin.

03:00V Kyjevě je zatím dojednaný klid. Nevydrží, míní opozice

Příměří na kyjevském ústředním náměstí Nezávislosti se zatím z obou stran dodržuje. Demonstranti však nevěří, že vydrží celou noc. „Janukovyčovi nelze věřit ani slovo,“ tvrdí.

01:37Obama s Harperem přivítali příměří

Americký prezident Barack Obama a kanadský premiér Stephen Harper přivítali příměří, na němž se ve středu dohodl ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se zástupci opozice. Oba lídři však zdůraznili, že bude klíčové, zda bude příměří uplatňováno v praxi. Obama s Harperem se shodli, že vyhlášené příměří „pokud bude uplatňováno, bude vítaným krokem vpřed na cestě ke smysluplnému dialogu“. Vzkázali to ve společném prohlášení ze summitu USA, Kanady a Mexika.

23:34Další úder odvrácen

Po nastolení klidu mají následovat nové rozhovory o společenském smíru. Odvrácen byl tak i hrozící úder bezpečnostních sil proti demonstrantům na kyjevském ústředním náměstí Nezávislosti, kde policisté po tvrdých srážkách drží prakticky v obklíčení asi 10 tisíc lidí. Západní státníci s rostoucím důrazem během dne varovali před vyhlášením sankcí.

23:20Ukrajinský prezident se dohodl s opozicí na příměří

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se dnes večer dohodl s opozicí na uzavření příměří a zahájení rozhovorů o ukončení pokračujícího krveprolití. Podle agentury AP to uvedla na svých webových stránkách prezidentská kancelář. Smír vzápětí potvrdil i jeden z opozičních vůdců Arsenij Jaceňuk.

Podle prohlášení prezidentské kanceláře se Janukovyč dohodl s hlavními opozičními vůdci na příměří a také na „zahájení jednání s cílem ukončit krveprolití a stabilizovat situaci v zemi v zájmu společenského smíru“.Podle prohlášení prezidentské kanceláře se Janukovyč dohodl s hlavními opozičními vůdci na příměří a také na „zahájení jednání s cílem ukončit krveprolití a stabilizovat situaci v zemi v zájmu společenského smíru“. | CTK/AP

Janukovyč jednal s vůdci opozice Jaceňukem, Vitalijem Kličkem a Olehem Ťahnybokem. Jaceňuk na webových stránkách opoziční strany Vlast potvrdil, že jednání skončilo smírem. „Bylo vyhlášeno příměří. Nejdůležitější věcí je ochrana lidských životů,“ napsal Jaceňuk, podle něhož nedojde k očekávanému nočnímu policejnímu zásahu proti protivládním demonstrantům na kyjevském náměstí Nezávislosti nazývaném Majdan.

Podle prohlášení prezidentské kanceláře se Janukovyč dohodl s hlavními opozičními vůdci na příměří a také na „zahájení jednání s cílem ukončit krveprolití a stabilizovat situaci v zemi v zájmu společenského smíru“.

22:02Janukovyč: Už žádné další útoky na demonstranty

Prezident Janukovyč slíbil opozičním předákům, že nedojde k útoku na demonstranty. Po společném jednání to prohlásil Vitalij Kličko.

21:48Ukrajinské iniciativy v Česku založily sbírku

Iniciativy v Česku založily veřejnou sbírku ve prospěch Ukrajiny - číslo účtu je 2000537915/2010. Z vybraných peněz chtějí pořídit léky a zdravotnický materiál, ale i právní pomoc obětem protestů.

Humanitární organizace Člověk v tísni uvažuje, že by do Kyjeva vyslala lékaře. K dispozici má údajně milion korun.

21:34Lvov je plně v moci opozice

Západní Ukrajina je plně ovládána opozičními silami, potvrdil zpravodaj České televize David Miřejovský přímo z místa.

Výroba Molotovových koktejlů

21:20Fotografie z Kyjeva

21:15Exprezident vyzval k dialogu

Bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma vyzval obě znesvářené strany k dialogu.

21:10Rasmussen: Vyzývám všechny, aby se zdrželi násilí

„Jsem vážně znepokojen násilím na Ukrajině. Vyzývám všechny, aby se zdržovali násilí. Je nutné okamžitě obnovit dialog, včetně parlamentního procesu,“ píše na Twitteru generální tajemník Severoatlantické aliance.

21:00Ukrajina zveřejnila seznam mrtvých policistů

Ukrajinská zpravodajská agentura zveřejnila seznam policistů, kteří zemřeli během včerejších nepokojů. Dvou nejmladším bylo sotva dvacet.

20:36Dění na Ukrajině odsoudil také Obama

Násilí na Ukrajině odsoudil i americký prezident Barack Obama. Věří, že mírové řešení celé situace je stále možné. Také varoval před zásahem armády.

20:24Janukovyčův syn má prý „krvavé“ konto ve Švýcarsku

Několik Ukrajinců přineslo na švýcarskou ambasádu v Praze petici. Podle nich má Janukovyčův syn ve Švýcarsku konto. „Ty peníze ve Švýcarsku mají na sobě krev ukrajinského lidu,“ tvrdí Marie Prokopjuk z Ukrajinské iniciativy v ČR.

20:20Demonstranti v centru Kyjeva mají nový štáb, hrozí zásah armády

Protivládní demonstranti dnes v centru Kyjeva obsadili hlavní poštu a sídlo televizní a rozhlasové rady, kde si budují svůj nový štáb namísto sídla odborů, vyhořelého během uplynulé noci. Oznámila to agentura Interfax. Úřady naopak pohrozily nasazením vojenských jednotek proti „extremistům“ a „radikálům“.

20:17Janukovyč jmenoval velitelem armády dosavadního šéfa námořnictva

Ukrajiný prezident Janukovyč novým náčelníkem generálního štábu Jurije Ilina, který dosud velel vojenskému námořnictvu. Britský server Guardian poukazuje na nejasnost této personální změny - v Kyjevě jsou hlavně policisté a ti spadají pod ministerstvo vnitra.

20:15Putin a Merkelová: Musíme udělat vše, aby nebylo hůř

Německá kancléřka Merkelová se shodla s ruským prezidentem Putinem, že je potřeba udělat vše pro to, aby se situace v Ukrajině ještě nezhoršila. Merkelová Putina dále informovala o tom, že do Kyjeva jedou ministři zahraničí Německa, Francie a Polska, informovala Česká televize.

19:55Náměstí Nezávislosti: Dříve a dnes

19:45Zaorálek: Situace na Ukrajině je nepřijatelná, za armádu ponese zodpovědnost prezident

Ministr zahraničních věcí České republiky Lubomír Zaorálek předvolal velvyslance Ukrajiny, aby mu sdělil, že metody používané proti demonstrantům v Kyjevě a dalších městech jsou naprosto nepřijatelné. Všechny demonstranty není možné podle ministra označovat za radikály a vyhlášení „antiteroristické“ operace, které je faktickým zavedením výjimečného stavu, je krokem směřujícím k další eskalaci napětí. Za případné nasazení armády ponese prezident odpovědnost.

19:19Česká charita vyhlásila sbírku na pomoc Ukrajině

Charita Česká republika vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc obětem nepokojů na Ukrajině. Peníze půjdou zejména na podporu zdravotnických zařízení a následnou pomoc lidem, kteří se v důsledku nepokojů dostali do stavu nouze. Sama Charita ČR ze svého krizového fondu uvolnila na pomoc Ukrajině 100 tisíc korun.

19:07Janukovyč se zbavil velitele armády

Ukrajinský prezident Janukovyč propustil vrchního velitele armády Volodymyra Zamana. Úřad hlavy státu to oznámil na svých webových stránkách.

Podle britské BBC prezident důvod jeho odvolání neuvedl, agentura AFP citovala dřívější Zamanovo vyjádření, že „nikdo nemá právo užít ozbrojených sil k omezení práv občanů“.

18:55Náměstí Nezávislosti: letecký pohled na hlavní kyjevské bojiště

18:35Demonstranti se připravují na další střety

Demonstranti na náměstí Nezávislosti zapalují ohně v obavě z očekávaného policejního útoku. Část náměstí je zahalena do hustého černého dýmu z pneumatik. Radikálové si připravili až tisíc Molotovů. Demonstranti zpívají.

Ukrajinské ministerstvo obrany na svých webových stránkách oznámilo, že armáda může být v případě potřeby zapojena do protiteroristické operace. Dosud ministr obrany ujišťoval, že vojenské jednotky budou pouze bránit muniční sklady.

18:14Radikálové obsadili budovy rady pro vysílání a hlavní pošty

Demonstranti v Kyjevě obsadili budovy státní televize, rozhlasu a centrální poštovní budovu. Podle agentury UNN je budova pošty využívána jako sídlo radikální skupiny Right Sektor. Obsazeno bylo také několik kaváren na hlavní ulici Khreshchatyk v centru města.

17:50Shrnutí posledních 24 hodin: 26 mrtvých, stovky zraněných, blížící se další střety a sankce Západu

Zatím 26 mrtvých, včetně deseti policistů, a stovky zraněných si v úterý a v noci na dnešek vyžádaly nepokoje v Kyjevě, kde bezpečnostní složky po krvavých srážkách drží v obklíčení asi 10 tisíc lidí v centrálním sektoru náměstí Nezávislosti. Obě strany konfliktu se podle médií připravují k dalšímu střetu. Do Kyjeva z východu a jihu země míří armádní jednotky, západní státníci s rostoucím důrazem hovoří o zavedení sankcí.

17:40Lvov vyhlásil nezávislost na Ukrajině, Krym pohrozil připojením k Rusku

Výkonný výbor Lvovské regionální Lidové rady ve středu oznámil, že přebírá plnou odpovědnost za oblast a její obyvatele. Jak informovala agentura Reuters, Lvov vyhlásil „politickou autonomii“. Západoukrajinské město se vzepřelo Kyjevu a tvrdě odsoudilo násilí vlády. Naopak Krym zvažuje, že by se odtrhl a připojil k Rusku.

„Režim zahájil vojenské akce proti lidu. Desítky lidí byly v Kyjevě zabity a stovky zraněny. Abychom vyplnili vůli společnosti, výkonný výbor Lvovské regionální rady přebírá plnou odpovědnost za osud oblasti a jejích obyvatel,“ stojí v jeho prohlášení podle agentury Interfax-Ukrajina.

Etnické rozdělení Ukrajiny

Naopak proruský Krym, který se stal součástí Ukrajiny uměle za vlády Nikity Chruščova vyzvala Janukovyče, aby podnikl mimořádná opatření a zachoval tak jednotu země. Odpůrci Janukovyče jsou podle Krymu neonacisté. Zástupce Strany regionů Nikolaj Kolisničenko přitom varoval, že pokud prezident selže, mohou poslanci zvažovat připojení k Rusku.

17:30Doutnající Kyjev

17:00Zeman: Pokud nedojde ke smíru, Janukovyče nepozvu

Prezident Miloš Zeman dnes k událostem na Ukrajině prohlásil, že možná zruší pozvání prezidenta Janukovyče do Prahy. „Těžko lze pozvat na návštěvu člověka, kterému na ulicích jeho hlavního města umírají lidé, a to ne jenom demonstranti, ale i policisté,“ vysvětlil Zeman. „Je úkolem každého politika, aby ve své zemi zaručil alespoň elementární bezpečnost,“ uzavřel prezident.

16:30Na východě země hoří kanceláře opoziční strany Udar

Nepokoje eskalují i mimo hlavní město. Na východě země hoří opoziční kanceláře. Sídlo strany Udar Vitalije Klička kompletně shořelo v Krivom rogu. Opozice o svá ústředí přišla také v Dněpropetrovsku, Charkově a Chersonu.

16:10Ukrajinská bezpečnostní služba zabavila už 1500 zbraní

Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU) oznámila, že v celé zemi spouští protiteroristickou operaci. Prý hrozí použití zbraní extremistickými skupinami. Podle údajů Interfaxu SBU za posledních 24 hodin zabavila více než 1500 střelných zbraní.

15:55Potvrzeno je 26 mrtvých, mezi nimi prý 10 policistů

Střety v Kyjevě si vyžádaly už 26 mrtvých. Informaci s odvoláním na ukrajinskou ministryni zdravotnictví přinesla agentura Interfax.

15:33Zaorálek si pozval ukrajinského velvyslance

Ministr zahraničí Zaorálek si na dnešní odpoledne předvolal ukrajinského velvyslance, aby mu tlumočil znepokojení české vlády nad situací na Ukrajině.

15:30Opozice: policie chystá další zásah dnes večer

K novému policejnímu zásahu na Majdanu má dojít ve středu v šest hodin večer, informuje s odkazem na opozici zahraniční reportér Max Seddon.

15:16Schröder: EU se zdiskreditovala, už nemůže dělat prostředníka

Evropská unie nemůže nadále věrohodně zprostředkovávat rozhovory o uklidnění situace na Ukrajině, protože se diskreditovala straněním opozičním vůdcům. Uvedl to bývalý německý kancléř Gerhard Schröder. „Evropská unie už (rozhovory) nadále zprostředkovávat nemůže,“ řekl Schröder. „Evropa udělala chybu, že se postavila za jednu frakci, a nyní je jen jednou ze stran (v konfliktu),“ dodal.

14:55Centrum Kyjeva hlasí nové střety

Po několika hodinách relativního klidu se situace v Kyjevě opět vyhrocuje. Stovky policistů se pokoušejí vytlačit demonstranty z Náměstí Nezávislosti, do davu příznivců opozice hází granáty se slzným plynem a pokouší se je rozehnat vodními děly, píše agentura AP.

14:26Evropská investiční banka zmrazila ukrajinské aktivity

Evropská investiční banka pozastavila svou činnost na Ukrajině. „Vzhledem k současné situaci by bylo politicky špatné i nezodpovědné vůči lidem, které zaměstnáváme, abychom pokračovali v našem podnikání na Ukrajině,“ uvedl prezident banky Werner Hoyer.

Střety policie a demonstrantů na kyjevském Náměstí NezávislostiStřety policie a demonstrantů na kyjevském Náměstí Nezávislosti | ctkKyjevské Náměstí Nezávislosti

14:17Ukrajinští olympionici nesmí nosit černé pásky

Ukrajinští sportovci nesmí z rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) do závodů na olympijských hrách nastoupit s černými páskami, kterými by uctili památku nejméně 25 obětí úterních střetů mezi protivládními demonstranty a policií v Kyjevě. „Podle MOV je takový krok v rozporu s olympijskou chartou,“ cituje agentura SID prohlášení Ukrajinského olympijského výboru.

14:10Policie střílela do demonstrantů, tři lidé zraněni

Bezpečnostní složky ve městě Chmelnyckyj začaly střílet do davu protestujících, který se sešel před budovou místní milice. Na místě jsou tři zranění, jedna žena vážně, píše server Ye.ua.

14:01Kyjev vyšetřuje pokus o převrat

Ukrajinská kontrarozvědka SBU zahájila vyšetřování nejmenovaných politiků podezřelých z ohrožení ústavního pořádku a pokusu o státní převrat. SBU to dnes oznámila na svých webových stránkách. V případě odsouzení hrozí viníkům trest až deset let vězení.

Zpráva SBU neobsahuje žádná jména osob, které jsou podle tajné služby podezřelé z útoku proti státu. Podobné obvinění už SBU vznesla proti nejmenovaným osobám počátkem prosince, v souladu s nedávnou amnestií ale bylo vyšetřování zastaveno. Ukrajinské ministerstvo vnitra dnes oznámilo, že za podněcování k masovým nepokojům bylo v Kyjevě v minulých dnech zadrženo 59 lidí.

Přímý přenos z kyjevského Náměstí Nezávislosti:

13:53Lvovská opozice obsadila úřady, vyhlásila Lidovou radu

Místní vláda Lvovské oblasti, Lidová rada, vyhlásila převzetím plné zopovědnosti za tento západoukrajinský region. „Režim zahájil vojenskou operaci proti svému lidu… Lidová rada proto přebírá plnou zodpovědnost za osud regionu a jeho lidu,“ uvádí stanovisko místní vlády. Rada vyzvala obyvatele a všechny místní úřady, aby se podřídily rozhodnutí předsedy regionální samosprávy Petrovi Kolodijovi.

Lidová rada má na své straně podle prohlášení i policii. „Většina místních oddělení policie už oznámila své rozhodnutí připojit se k ukrajinskému lidu,“ píše rada.

13:15Zeman: Klíč k ukončení násilí drží Janukovyč

Podle Hradu je na prezidentu Viktoru Janukovyčovi, aby vydal rozkazy ozbrojeným složkám k ukončení násilí na Ukrajině. Janukovyč nese odpovědnost, kterou musí přijmout, a má nástroje potřebné k řešení konfliktu, sdělil ředitel hradní diplomacie Hynek Kmoníček. Dnes v poledne tlumočil postoj prezidenta Miloše Zemana ukrajinskému velvyslanci Borysi Zajčukovi. Ambasador slíbil okamžité doručení obsahu poselství na Ukrajinu.

Pravoslavný kněz uprostřed kyjevského chaosuPravoslavný kněz uprostřed kyjevského chaosu | ctkPravoslavný kněz uprostřed kyjevského chaosu

13:07Opozice v regionech obsazuje policejní stanice

Protivládní aktivisté dobyli policejní stanice ve Lvově a Ivano-Fankivsku na západě Ukrajiny. Protestujíccí propustili všechny vězně, ovládní také místní pobočky bezpečností služby a úřady prokurátora. Podle agentury UNIAN se policie opozici nepostavila na odpor a soustředila se pouze na evakuaci technického vybavení.

12:47EU o sankcích rozhodne ve čtvrtek

Šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová na čvrtek svolala unijní ministry zahraničí na krizové jednání o Ukrajině. „Projednáme všechny možnosti,“ uvedla Ashtonová, a to včetně sankcí „proti těm, kteří jsou zodpovědní za represe a porušování lidských práv“.

12:42Opozice blokuje hraniční přechod, potvrdili Poláci

Opoziční aktivisté zablokovali hraniční frekventovaný přechod Korcova-Krakovec mezi Polskem a Ukrajinou, potvrdila polská pohraniční stráž. Asi 300 lidí zastavilo provoz nedaleko hranice na ukrajinském území. Na místě se prý již tvoří kolony.

12:34Situace se ještě dá zachránit, věří Janukovyč

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč obvinil opoziční předáky, že se násilím pokouší uchopit moc. Hlava státu lídry opozice vyzvala, aby se ditancovali od počínání radikálních protestujících. „Ještě není pozdě zastavit konflikt,“ řekl.

12:20Armáda podle ministra obrany vysílá do Kyjeva posílené jednotky

Úřadující ukrajinský ministr obrany Pavel Lebeděv vydal příkaz k přesunu výsadkové brigády z východoukrajinského Dněpropetrovska do Kyjeva. Ministr to dnes sdělil zpravodaji ruské agentury ITAR-TASS. Pětadvacátá výsadková brigáda, která má podle dostupných informací 500 mužů, se má do metropole dostavit s plnou výzbrojí. Podle nepotvrzených informací má do Kyjeva dorazit z jihoukrajinského Mykolajiva i 79. motostřelecký pluk.

„Ano, takový rozkaz jsem vydal,“ řekl Lebeděv ruské agentuře. Výsadkáři podle něj budou chránit armádní sklady, v nichž jsou uloženy zbraně a munice. Na otázku, zda budou jednotky použity i k rozehnání protivládních protestů, Lebeděv odmítl odpovědět.

12:16Barroso: EU musí zakročit

Evropská unie by se měla urychleně shodnout na cílených opatřeních vůči těm, kdo jsou zodpovědní za násilí na Ukrajině, uvedl dnes v prohlášení předseda Evropské komise José Barroso. Násilí jako cestu k řešení politické krize podle něj EU odsuzuje, Barroso proto vyzval všechny strany konfliktu k ukončení násilí a k návratu ke smysluplnému dialogu. Politické vedení v Kyjevě je podle něj odpovědné za ochranu práv a svobod občanů. Ministři zahraničí se k vývoji mimořádně sejdou ve čtvrtek.

12:11Rusko mlčí ohledně ukrajinské půjčky

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov dnes odmítl komentovat otázky novinářů, kdy Moskva uvolní druhou část ukrajinské půjčky ve výši 15 milionů dolarů. Ukrajinská vláda předpokládá, že peníze dorazí dnes, je ale možné, že Rusko vyčkává na vývoj situace.

11:32Pražští Ukrajinci chystají demonstraci

Ukrajinci žijící v Praze chystají na dnešní večer protestní shromáždění v centru města. V 18:30 se sejdou před kostelem sv. Klimenta. Organizátoři akce zároveň pořádají sbírky především léků, které se nedostávají dobrovolným lékařům pomáhajícím demonstrantům v Kyjevě. „Potřebujeme také anestetika, léky na spáleniny, obvazy, anatomické nůžky nebo sádrové obvazy,“ uvedla Galina Andrejcevová z Ukrajinské iniciativy v ČR.

11:25Zeman možná zruší pozvánku pro Janukovyče

Prezident Miloš Zeman rozhodně odsuzuje násilí na Ukrajině. Pokud budou násilnosti pokračovat, zváží zrušení pozvánky prezidenta Viktora Janukovyče do Prahy. Diplomatické dopady plánované cesty ukrajinské hlavy státu do Prahy řeší i Černínský palác. „Osud návštěvy Janukovyče záleží na dalším vývoji událostí,“ uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

11:21Ukrajinská vláda: Oběti nočních nepokojů mají na svědomí radikálové

Za smrtí všech 25 obětí včerejších nepokojů stojí zřejmě opoziční radikálové, uvedlo ukrajinské ministerstvo vnitra. Vládní bezpečností složky totiž nepoužívají střelné zbraně. „Soudě podle typu zranění a zbraní, které jsme zabavili, můžeme předpokládat, že se tohoto bezpráví dopustili agresivní radikální demonstranti,“ uvedlo ministerstvo na své webu.

Kyjevské Náměstí Nezávislosti během dnešního dopoledneKyjevské Náměstí Nezávislosti během dnešního dopoledne | ctkKyjevské Náměstí nezávislosti

10:59Rusko nehodlá zasahovat

Zatímco Brusel zvažuje sankce, Moskva se hodlá držet politiky nezasahování, uvedl mluvčí vlády Dmitrij Peskov. Ministr zahraničí Sergej Lavrov ale vzápětí prohlásil, že Rusko využije „svůj veškerý vliv“ k uklidnění situace v zemi.

10:41Sankce jsou pravděpodobné, říká francouzský ministr

Také francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius chce o protiukrajinských sankcích diskutovat ještě dnes. Podle ministra je „pravděpodobné“, že sankce se dotknou i politiských špiček v zemi.

10:22Polský premiér volá po sankcích

Evropská unie by měla zavést sankce proti ukrajinské vládě a jejím jednotlivým členům. Myslí si to polský premiér Donald Tusk. O sankcích chce ještě dnes jednat s lídry největších evropských zemí. „Doufám, že polský postoj pomůže EU jako celku přijmout rychlé rozhodnutí,“ řekl.

10:13Bubka vyzval k ukončení násilí

Šéf Ukrajinského olympijského výboru a a rekordman ve skoku o tyči Sergej Bubka vyzval k ukončení násilní na Ukrajině. „Rád bych do své země přinesl olympijský klid. V dialogu je síla, v násilí slabost,“ napsal na Twitteru.

9:51Kanada uzavřela ambasádu, skrývá aktivisty

Kanada se dnes rozhodla uzavřít své velvyslanectví v Kyjevě, kam se v noci uchýlila skupina opozičních aktivistů. Podle zprávy ukrajinského ministerstva vnitra Ukrajinci vtrhli do sídla ambasády násilím a začali její kanceláře pustošit. Kanadské ministerstvo zahraničí ale zprávu popřelo s tím, že skupina aktivistů se přišla na velvyslanectví ukrýt a chová se klidně.

9:34Sídlo opozice vyhořelo

Dům odborů na Náměstí Nezávislosti, centrum odporu kyjevských demonstrantů, během nočních nepokojů téměř zcela vyhořel, píše zpravodaj BBC Daniel Sandford. Centrum Kyjeva ráno bo bouřlivé noci ztichlo.

9:28Krym stojí za Janukovyčem

Zatímco západ Ukrajiny straní opozici, tradičně proruský Krym podporuje součanou vládu. „Jakékoli jednání, předčasné volby či jakýkoli jiný politický proces nepřipadají v úvahu, dokud lidé vyzbrojení z peněz západních zemí nesloží zbraně a neopustí zemi,“ řekl mluvčí krymského parlamentu Volodimir Konstantinov ruské televizní stanici Rossija 24.

9:05Policie ovládla část Náměstí Nezávislosti

Policii se poprvé od prosince podařilo ovládnout část kyjevského Náměstí Nezávislosti, centra opozičních demonstrací, píše BBC. Od zbytku náměstí ji dělí hoříčí barikády. Několik budov po obvodu náměstí je téměř zničeno.

8:30Nepokoje se šíří do regionů

Násilnosti se z ulic Kyjeva během úterý rozšířily i do západoukrajinských měst Ivano-Frankivsk, Lvov, Ternopil či Rivne. Dav zde vzal útokem policejní stanice, sídla samospráv či úřady prokurátorů. Opozice také blokuje frekventovaný hraniční přechod mezi Ukrajinou a Polskem Krakovec.

Nepokoje na Ukrajině trvají téměř tři měsíce
21. listopadu - Ukrajinská vláda zastavila přípravy podpisu asociační dohody s EU. Předseda vlády Mykola Azarov zároveň vyzval k rozšíření hospodářské spolupráce s Ruskem. Parlament již předtím neschválil zákon umožňující léčbu vězněné expremiérky Julije Tymošenkové v zahraničí; vyřešení kauzy Tymošenkové byla jednou z podmínek EU pro podpis dohody.
24. listopadu - Desetitisíce lidí se v Kyjevě zúčastnily demonstrace „Za evropskou Ukrajinu“. Protesty pokračovaly i v následujících dnech a trvají dodnes.
25. listopadu - Ruský postoj k asociační dohodě mezi Ukrajinou a EU odmítli předseda EK José Barroso a prezident EU Herman Van Rompuy.
26. listopadu - Prezident Viktor Janukovyč a jeho ruský protějšek Vladimir Putin kritizovali EU kvůli jejímu postoji k Ukrajině.
27. listopadu - K demonstrantům se navzdory výhrůžkám ze strany ministerstva školství připojili studenti.
29. listopadu - Ukrajina na summitu Východního partnerství ve Vilniusu nepodepsala asociační dohodu s EU.
1. prosince - Na 100.000 přívrženců opozice, podle některých odhadů až 350.000, se v Kyjevě domáhalo odstoupení vedení země a vypsání předčasných voleb. Demonstranti obsadili radnici i sídlo odborů.
3. prosince - Vláda přestála pokus o vyslovení nedůvěry. Opozici chybělo 40 hlasů.
6. prosince - Prezident Janukovyč v Soči diskutoval s Putinem o připravovaném strategickém partnerství mezi oběma zeměmi.
8. prosince - V Kyjevě se shromáždily statisíce a podle některých zdrojů až milion účastníků protivládní demonstrace. V kyjevském štábu opozice se s opozičními vůdci Vitalijem Kličkem, Arsenijem Jaceňukem a Olehem Ťahnybokem setkala náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová. S opozicí se sešla také šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová, která předtím jednala s Janukovyčem.
11. prosince - Janukovyč po přímluvách Ashtonové vyzval opozici k dialogu.
14. prosince - Desítky tisíc lidí v Kyjevě podpořily snahu vlády o rozšíření hospodářských styků s Ruskem.
15. prosince - Brusel pozastavil jednání o smlouvě o přidružení Ukrajiny k EU.
16. prosince - Vůdce opozice Kličko se definitivně rozhodl kandidovat v prezidentských volbách v roce 2015.
17. prosince - Rusko výrazně snížilo cenu zemního plynu pro Ukrajinu a uvolnilo ve prospěch Ukrajiny ze svých devizových rezerv 15 miliard USD.
23. prosince - Prezident Janukovyč podepsal zákon o amnestii všech opozičních demonstrantů zadržených od 21. listopadu.
13. ledna - Soud potvrdil platnost ustanovení, podle něhož osoba se stálým bydlištěm mimo Ukrajinu není považována za osobu trvale žijící na jejím území. To by mohlo znemožnil účast v prezidentských volbách Kličkovi, který soud žádal o zrušení přijatého paragrafu daňového zákona.
16. ledna - Vládní většina protlačila při schvalování rozpočtu úpravu trestního zákoníku, která zpřísnila či zavedla postihy za účast na protestech u státních úřadů nebo za nepovolené stavby na veřejných místech. Prezident Janukovyč zákon podepsal 17. ledna.
22. ledna - Nová právní úprava namířená proti demonstrantům nabyla účinnosti. Z Kyjeva byli ohlášeni dva mrtví z řad opozičních aktivistů: jeden mladík podlehl střelnému zranění, druhý spadl ze třinácti metrů z ochozu stadionu Dynamo Kyjev. Policie začala odstraňovat barikády v metropoli.
24.ledna - Demonstrace se šíří do dalších měst
25. ledna - Úřady oznámily další oběť násilností - v metropoli zemřel demonstrant těžce zraněný ve středu 22. ledna. Šéfové opozice se znovu sešli s prezidentem, který nabídl opozičnímu předákovi Jaceňukovi, aby se stal premiérem. Kličko dostal nabídku na post vicepremiéra. Opozice návrh odmítla.
26. ledna - Demonstranti v Kyjevě získali pod kontrolu ministerstvo spravedlnosti a další dva vládní objekty.
27. ledna - Skončila okupace vládních objektů, prezident Janukovyč a opoziční předáci dospěli k dohodě o amnestii pro zatčené demonstranty a o zrušení kontroverzních zákonů. Opoziční předák Jaceňuk oficiálně odmítl Janukovyčovu nabídku na post předsedy vlády.
28. ledna - Parlament zrušil devět zákonů, které opozice, aktivisté i Evropská unie považovali za nedemokratické (přijaty byly 16. ledna). Ukrajinský premiér Mykola Azarov nabídl svou rezignaci, kterou prezident Janukovyč přijal.
31. ledna - Prezident Janukovyč podepsal zákon o amnestii pro demonstranty zatčené během protivládních protestů; podmínkou amnestie ale je, že demonstranti během 15 dnů vyklidí budovy úřadů, které obsadili v Kyjevě a regionech.
1. února - Ukrajinská vláda byla za postup vůči opozici kritizována na mezinárodní mnichovské bezpečnostní konferenci. V domácím vězení skončil pro podezření z organizování masových nepokojů opoziční aktivista Dmytro Bulatov, nalezený po více než týdnu těžce zraněný; 2. února ale odletěl do Litvy na léčení. Bylo oznámeno, že ukrajinská kontrarozvědka vyšetřuje pokus o převzetí moci opozicí; údajně to vyplynulo z dat v počítačích zabavených straně Vlast expremiérky Julije Tymošenkové.
6. února - Do Kyjeva přijela už na čtvrtou diplomatickou misi od začátku krize náměstkyně ministra zahraničí USA Nulandová. V kyjevském sídle odborů (opoziční centrále) vybuchl balíček; dva lidé utrpěli vážná zranění. Oznámeno, že prokuratura stíhá exministra vnitra a opozičního vůdce Jurije Lucenka kvůli podezření z pokusu o státní převrat.
7. února - Do médií unikl rozhovor vysokých amerických diplomatů, kteří i vulgárně komentovali údajnou nepružnost diplomacie EU ve vztahu k Ukrajině. Prezident Janukovyč odjel na OH do jihoruského Soči, kde o státní krizi jednal s generálním tajemníkem Rady Evropy Thorbjörnem Jaglandem. Ukrajinský cestující se pokusil přinutit turecké letadlo, aby letělo do Soči a požadoval propuštění lidí zatčených během protivládních demonstrací na Ukrajině.
12. února - Údajně na základě amnestie bylo zastaveno stíhání vysoce postavených ukrajinských činitelů, jimž opozice přičítá vinu za brutální pokus o rozehnání demonstrantů na konci listopadu; stíhán přestal být mj. šéf bezpečnostní rady státu Volodymyr Sivkovyč a kyjevský starosta Oleksandr Popov, kteří kvůli rozkazu k zásahu čelili obvinění ze zneužití pravomocí.
14. února - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil EU, že se snaží vytvořit na Ukrajině svou sféru vlivu a varoval Západ, aby do krize na Ukrajině nezasahoval.
16. února - Protivládní demonstranti v Kyjevě opustili tamní radnici, kterou okupovali od 1. prosince; splnili tak podmínky amnestie pro stíhané demonstranty.
18. února - Nejkrvavější den od začátku protestů v Kyjevě - zahynulo až 18 lidí, z toho sedm příslušníků bezpečnostních jednotek, a údajně přes 1000 lidí utrpělo zranění. Situace se vyhrotila poté, co se demonstranti pokusili proniknout do sídla parlamentu, kde vládní většina nechtěla zařadit do jednacího programu debatu o ústavní reformě, a znovu obsadili radnici.
19. února - Zatím 26 mrtvých, včetně deseti policistů, a stovky zraněných si v úterý a v noci na středu vyžádaly nepokoje v Kyjevě, kde bezpečnostní složky po krvavých srážkách drží v obklíčení asi 10.000 lidí v centrálním sektoru náměstí Nezávislosti. Na západě země, v tradiční baště ukrajinského nacionalismu Lvovu, se odpůrci prezidenta Viktora Janukovyče zmocnili sídel úřadů a policie a vyhlásili „politickou autonomii“ na ústřední moci.