Opozice neuspěla, Slováci budou muset hlásit zahraniční cesty

Slováci, kteří budou chtít svou zemi opustit na více jak 90 dní, budou muset svůj odjezd do zahraničí ohlásit. Opozici se totiž nepodařilo prosadit změny v nedávno přijatém zákoně o hlášení pobytu občanů.

Poslanec Slobody a Solidarity Peter Osuský se snažil zákon změnit tak, aby hlášení občanů bylo jen dobrovolné. Neuspěl stejně jako skupina nezařazených poslanců, kteří chtěli příslušné ustanovení úplně zrušit. „Taková povinnost by vzhledem ke svobodě pohybu občanů neměla být součástí našeho právního řádu,“ myslí si nezařazení zákonodárci.

Parlament, který ovládá strana Smer, 16. května rozhodl, že slovenští občané budou muset delší zahraniční pobyt oznámit na ohlašovně v místě trvalého bydliště. Pokud zákon poruší, hrozí jim pokuta.

Ministr vnitra Robert Kaliňák považuje kritiku zákona za demagogii. Podle něj nejde o zbytečnou byrokracii, ale o to, aby stát mohl se svými občany komunikovat i během jejich pobytu v zahraničí.

Jako příklad Kaliňák uvádí situaci, kdy je na majetek Slováka dlouhodobě pobývajícího v zahraničí uvalena exekuce. Stát ho o ní ale nemůže informovat, protože nezná místo jeho pobytu. „Kdyby se nahlásil, mohl by dostat přesnou informaci v místě svého pobytu a mohl by se adekvátně bránit,“ řekl novinářům. Ministr tvrdí, že povinnost hlásit dlouhodobý pobyt v zahraničí byla v zákoně i dosud, úpravou normy ji ale vláda chtěla zdůraznit.