Optimismus v USA: Nezaměstnanost je na tříletém minimu

USA nezaměstnanost

USA nezaměstnanost Zdroj: profimedia.cz

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v lednu klesla na 8,3 procenta z prosincových 8,5 procenta a dostala se na nové minimum za téměř tři roky. Ekonomika vytvořila minulý měsíc 243 tisíc nových pracovních míst, nejvíce za devět měsíců. Překonala tak všechny odhady trhu. Zpráva je signálem toho, že zotavení největší ekonomiky světa přidává na tempu a růst se ze čtvrtého kvartálu přenesl i do začátku roku 2012. Pozitivně na statistiku reagovaly i burzy.

Ekonomové podle ankety agentury Reuters odhadovali, že ekonomika vytvoří v lednu 150 tisíc míst a zmírní růst z prosincového tempa 203 tisíc míst. Míra nezaměstnanosti měla podle analytiků zůstat na 8,5 procentech. Klesla ale o další dvě desetiny procentního bodu - od srpna se tento ukazatel snížil už o 0,8 procentního bodu.

Velmi silná byla tvorba míst v soukromém sektoru, kde vzniklo 257 tisíc příležitostí. Růst byl přitom prakticky všeobecný a týkal se většiny odvětví, včetně dopravy, velkoobchodu a maloobchodu, kde se přitom čekal po Vánocích útlum.

Další příznivou zprávou byl růst průměrných hodinových výdělků zaměstnanců za leden o čtyři centy, což by mělo podpořit spotřební výdaje.

Americké akciové futures i evropské burzy po zprávě o americké nezaměstnanosti rostly. „Byla to každopádně nejsilnější zpráva za poslední dobu,“ komentoval to pro Reuters ekonom Lindsey Piegza z FTN Financial.

USA nastupující recese v Evropě zatím nezasáhla

Zpráva celkově naznačuje, že očekávání útlumu americké ekonomiky pod vlivem nastupující ekonomické recese v Evropě se na ochotě firem najímat zaměstnance negativně neprojevila. Podle analytiků povedou zřejmě nové údaje také k tomu, že centrální banka (Fed) zatím odloží k ledu plány na další podporu americké ekonomiky prostřednictvím nových injekcí peněz na trh.

Pro porovnání - míra nezaměstnanosti v eurozóně naopak vzrostla v prosinci na 10,4 procenta a dostala se tak na nejvyšší úroveň od zavedení eura.

Americká ekonomika rostla ve čtvrtém čtvrtletí nejrychleji za poslední rok a půl, tempo růstu přesto zaostalo za odhady analytiků. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 2,8 procenta po růstu o 1,8 procenta ve třetím čtvrtletí.

Ekonomové se ale obávají, že americké firmy v prvním čtvrtletí omezí doplňování zásob, což zpomalí ekonomický růst. Také spotřebitelé by mohli omezit své výdaje, pokud růst jejich mezd bude zaostávat za inflací. Mnoho ekonomů taky vidí nebezpečí pro další růst v tom, že recese v Evropě by mohla srazit poptávku po průmyslovém zboží z USA.