Oživení v USA je nejisté, akcie oslabily

USA, burza

USA, burza Zdroj: ctk

Globální akciové trhy, ropa a dolar zakončily minulý týden pod prodejním tlakem. Na vině byly víkendové prezidentské volby ve Francii a také negativní zprávy z amerického trhu práce.

Pravidelná měsíční zpráva z trhu práce ve Spojených státech přinesla sice překvapivý pokles míry nezaměstnanosti na tříletá minima, ale také nejslabší nárůst počtu nových pracovních míst mimo zemědělství za poslední půlrok.

Opět se tak projevil paradox postkrizového období: Ačkoli míra nezaměstnanosti klesá, tvorba nových pracovních míst stagnuje. Analytici to vysvětlují nepříliš optimisticky tím, že na americkém trhu práce celkově ubývá pracovní síla spolu s tím, jak někteří Američané rezignovali na hledání práce.

Zatímco analytici očekávali stagnaci celkové míry nezaměstnanosti na 8,2 procenta, nastal pokles na 8,1 procenta. Od NFP reportu, který sleduje tvorbu nových pracovních míst mimo zemědělství, analytici za duben v průměru očekávali přírůstek 170 tisíc pracovních míst. Skutečnost však byla o poznání horší, když jich přibylo jen 115 tisíc.

Očekávání analytiků se nenaplnila

„Americký trh práce se nezlepšuje zdaleka tak, jak se počátkem roku zdálo,“ uvedl Mark Vitner, analytik banky Wells Fargo, a dodal, že zatímco tempo propouštění pokleslo, nábor nových zaměstnanců se nezlepšil.

Americký akciový index S&P 500 reagoval oslabením o 1,5 procenta, a zakončil tak svůj nejhorší týden od začátku letošního roku. Z nervozity na trzích profitovaly „bezpečné“ dluhopisy. Výnos německých bondů spadl na nový rekord a americké desetileté obligace se obchodovaly s výnosem pod 1,9 procenta.

Také na průmyslové komodity investoři v závěru týdne pohlíželi pesimisticky. Ropa oslabovala a prodej zrychloval, jakmile se barel americké ropy WTI dostal pod hranici sta dolarů. Nakonec severoamerická ropa oslabila o čtyři procenta na 98,54 dolaru za barel. Euro zakončilo týden na páru s dolarem na 1,309 dolaru za euro, zlato odepsalo desetinu procenta a uzavřelo na 1642 dolarech.