Pád letadla na Sumatře má nejmíň 116 obětí, včetně 113 na palubě

Na Sumatře se zřítil vojenský letoun (30. června 2015)

Na Sumatře se zřítil vojenský letoun (30. června 2015) Zdroj: CTK

Na Sumatře havaroval vojenský letoun
Na Sumatře havaroval vojenský letoun (30. června)
Na Sumatře havaroval vojenský letoun (30. června)
Na Sumatře havaroval vojenský letoun (30. června)
Na Sumatře havaroval vojenský letoun (30. června)
5
Fotogalerie
Nejméně 116 lidí dnes zahynulo na indonéském ostrově Sumatra, když se na jeden z hotelů a okolní domy v hustě obydlené čtvrti města Medan zřítil vojenský letoun. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na mluvčího armády Aguse Supriatnu, podle něhož zahynulo všech 113 lidí, kteří byli na palubě stroje. Další mrtví jsou podle agentury oběti, které byly na místě, kam letoun dopadl.

Supriatna AFP řekl, že v letadle bylo 101 pasažérů a dvanáctičlenná posádka a nikdo z nich nepřežil. „Ne, ne. Žádní přeživší. Právě se vracím z místa,“ citovala agentura slova mluvčího armády.

Místní úřad pro záchranné práce a hledání nezvěstných osob předtím uvedl, že o život přišly nejméně tři osoby, které se nacházely v prostoru, kam se havarovaný letoun zřítil. Podle AFP ale hned upozornil, že tento údaj se může zvýšit.

Agentura s odvoláním na sdělení pracovníků jedné z nemocnic v Medanu rovněž napsala, že z trosek byla doposud vytažena těla 84 obětí neštěstí a byla převezena do márnice. Podle dosavadních informací médií jsou zhruba tři desítky mrtvých identifikovány.

Letoun typu C-130B Hercules, který byl v provozu od roku 1964, mířil z vojenské základny v Medanu k odlehlému souostroví Natuna. Pilot žádal o návrat na základnu kvůli problémům s motorem. „Letadlo se zřítilo ve chvíli, kdy se otáčelo kvůli návratu na letiště,“ uvedl Supriatna. V letadle cestovali i rodinní příslušníci vojáků a mezi oběťmi je přinejmenším jedno dítě.

Indonéská televize odvysílala záběry hořících trosek letadla, zničených aut a částečně poškozených budov. Z místa neštěstí stoupal černý kouř. „Těla se nacházejí v troskách letadla i v budovách,“ řekl agentuře AFP místní policejní představitel.

„Letadlo nám několikrát proletělo nad hlavou, opravdu nízko,“ uvedla Elfrida Elfiová, recepční v hotelu Golden Eleven. „Pak jsme viděli oheň a černý dým. Po třetím přeletu narazilo do střechy hotelu a vybuchlo,“ dodala. Stroj podle ní zasáhl i masážní salon, kde v tu dobu bývá hodně klientů.

Rekord Indonésie v leteckých katastrofách

Podle agentury AP je to již podruhé za posledních deset let, co na obydlenou čtvrť v třetím nejlidnatějším indonéském městě Medanu spadlo letadlo. V září 2005 se krátce po startu z letiště Polonia v Medanu zřítil Boeing 737 společnosti Mandala Airlines. Zahynulo tehdy 143 lidí, z toho 30 na zemi.

Indonéské letectvo preventivně pozastavilo lety svých osmi zbývajících strojů C-130B Hercules.

Dnešní neštěstí podle agentury Reuters opět poukázalo na smutný indonéský rekord v leteckých katastrofách, za které může především zastaralý letecký park. Evropská unie mezi lety 2007 a 2009 dokonce zakázala přelety indonéských letadel nad svým územím. Poslední civilní letecké neštěstí se stalo v prosinci, když se zřítil letoun společnosti AirAsia na cestě ze Surabaye do Singapuru. Zahynulo 162 lidí. Od roku 2008 se zřítilo už pět strojů indonéského letectva.