Palestinci si stěžují na blokádu, Gaze chybí stavební materiál

Palestinská vlajka v pásmu Gazy

Palestinská vlajka v pásmu Gazy Zdroj: CTK

Mezinárodní dárci na nedělní konferenci v Káhiře slíbili na obnovu Pásma Gazy více peněz, než Palestinci žádali. Není však jasné, zda 5,4 miliardy dolarů lidem žijícím v zoufalých podmínkách skutečně pomůže. Experti varují, že bez ochoty Izraele a Palestiny ke spolupráci jsou slíbené peníze bezcenné.

Palestinci chtěli na obnovu po letním konfliktu čtyři miliardy dolarů. Desítky zemí a organizací byly ve slibech štědřejší. Jen Katar se zavázal poslat miliardu. Podle účastníků akce však půjde na renovaci polovina částky, zbytek se má využít na podporu ekonomického rozvoje a další projekty.

Humanitární organizace ovšem tvrdí, že dárci musí rovněž tlačit na uvolnění přísné blokády Gazy, jinak se životní podmínky obyvatel nezlepší. Izrael v obavě před výstavbou dalších tunelů omezuje mimo jiné dovoz stavebního materiálu. V září se sice obě strany a OSN dohodly na zvýšení dodávek za přísné kontroly, na pokrytí potřeb to však nestačí. Pásmo podle OSN potřebuje téměř devadesát tisíc bytových jednotek, více než dvě stovky škol a další zařízení.

Zima se blíží

Al-Džazíra uvádí, že při současných omezeních by trvalo osmnáct let, než by se podařilo potřebné věci na místo dostat. Organizace Oxfam hovoří dokonce o padesáti letech. „Toto budou plané sliby, pokud dárci také nezajistí, že pomoc může být skutečně doručena. Zima přichází a lidé si nemohou dovolit čekat,“ řekla regionální šéfka Oxfamu Catherine Essoyanová.

Kritici restrikcí tvrdí, že v roce 2009 dárci slíbili 4,4 miliardy. Řada projektů na školy, nemocnice či vodovodní řad ale nebyla nikdy uskutečněna právě kvůli nemožnosti dostat do Gazy materiál.

Hamas prý může peníze zneužít

V Izraeli zase panují obavy, aby se za peníze Hamas znovu nevyzbrojoval. Dárci pomoc koncipují tak, aby mířila přes samosprávu v čele s Mahmúdem Abbásem a radikální hnutí obcházela. „Vláda provede rekonstrukční plán s plnou zodpovědností a transparentností v koordinaci s OSN, dárci, mezinárodními finančními institucemi, občanskou společností a soukromým sektorem,“ slibuje Abbás.

Skeptici ale nevěří, že se bude účinně kontrolovat, kde peníze končí. „K populaci se (bez dohledu) nic nedostane a pokušení Hamasu začít nové kolo násilí až posílí, bude veliké, takže všechny peníze investované do rehabilitace půjdou do kanálu,“ řekl médiím šéf parlamentu Juli Edelstein. Zároveň kritizoval pořadatele za to, že Izrael stejně jako Hamas na konferenci nebyl přizván a rekonstrukce se plánuje bez něj.