Papež František znervózňuje mafiány, gansteři se mohou mstít

papež František

papež František Zdroj: ctk

Papež František podráždil italskou mafii svými výzvami k chudobě a snahou o zprůhlednění vatikánských financí. Médiím to řekl prokurátor Nicola Gratteri, známý bojem proti zločineckým klanům. Nevylučuje ani, že by se hlava katolické církve mohla stát obětí mafiánského útoku.

Gratteri tvrdí, že Františkova rétorika znervózňuje gangstery, kteří „podnikají“ se zkorumpovanými církevními hodnostáři, nebo jsou od nich alespoň zvyklí na toleranci.

To, jak jsou církev a mafie provázané, dobře ilustruje aktuální kauza kolem luxusního římského hotelu. Policie ho zabavila kalábrijskému realitnímu magnátovi, který je údajně napojen na zločineckou organizaci ’Ndrangheta. Obchodník v devadesátých letech koupil bývalý klášter a přestavěl ho s vidinou zisků od katolických poutníků.

„Papež centra hospodářské moci ve Vatikánu bourá,“ vysvětlil Gratteri deníku Il Fatto Quotidiano zlost mafiánských bossů. „Nevím, zda jsou představitelé organizovaného zločinu připraveni něco učinit, ale určitě o tom přemýšlejí. Mohli by být nebezpeční,“ dodal.

František se mimo jiné snaží zreformovat skandály opředenou vatikánskou banku, což nakonec může vést až k jejímu zrušení. Prozatím ji přiměl ke zveřejňování údajů o hospodaření a začaly se prošetřovat její podezřelá konta. Podle všeho má šéf Vatikánu v plánu také boj s byrokracií. Kleriky už vyzval, aby si místo honby za prestižními posty v nejvyšším sídle církve raději více hleděli svých domácích diecézí.

Papež navíc proti mafii i korupci otevřeně mluví ve svých kázáních. O tom, že mají jeho slova v Itálii váhu, svědčí také průzkum, který mezi 250 kněžími provedl sociolog Massimo Introvigne. Polovina z nich uvedla, že od volby argentinského kardinála zaznamenala výrazný nárůst návštěvnosti kostelů.

Nový papež František: konzervativní jako Benedikt XVI., soucitný jako jmenovec z Assisi