Pátrání po malajsijském letadle pokračuje, spekuluje se o terorismu

Do patrání po zmizelém malajsijského letounu se zapojilo několik zemí. Na snímku čínský záchranný vrtulník.

Do patrání po zmizelém malajsijského letounu se zapojilo několik zemí. Na snímku čínský záchranný vrtulník. Zdroj: ctk/ap

Záchranné týmy z několika zemí včetně USA pokračují dnes v pátrání po pohřešovaném malajsijském letadle s 239 lidmi na palubě, které se ztratilo z radarů v noci na sobotu. Do pátrací akce je zapojeno 40 lodí a 22 letadel z několika zemí, seznam pasažérů prověřuje Interpol.

Průzkumníci v nízko letícím letadle zahlédli i přes snášející se tmu předmět, který podle nich vypadal jako dveře letadla, citoval list Thanh nien náměstka generálního štábu vietnamské armády generála Vo Van Tuana. Předmět se nacházel asi 90 kilometrů jižně od ostrova Tho Chu, ve stejné oblasti, kde vietnamská letadla už v sobotu spatřila rozsáhlé olejové skvrny, uvedla agentura AP. Vietnamský úřad uvedl, že v oblasti už je na letecký průzkum příliš tma. Další letadla budou vyslána k místu, kde byl předmět spatřen, až ráno místního času, dodal. Podle listu Thanh nien ale k místu míří dvě lodi námořní policie.

Podle zatím neoficiálních zpráv z Vietnamu a Číny se letoun zřítil v Jihočínském moři jižně od Vietnamu, letadlo vietnamských záchranářů objevilo v moři trosky, které by mohly patřit letounu. Malajsijské úřady prověřují v souvislosti se zmizením letadla možnost teroristického útoku a také záznamy z radarů, které naznačují, že se letadlo krátce před svým zmizením začalo vracet zpátky do Kuala Lumpuru.

Prověřují se informace o pasažérech, kteří letěli na ukradené pasy. Interpol oznámil, že Malajsijci při kontrole pasažérů nevyužili jeho databázi ztracených cestovních dokladů. Doklady z databáze ztracených nebo ukradených pasů použili nejméně dva z pasažérů. Malajsijské úřady oznámily, že si oba koupili letenky přes čínského dopravce, platili v thajských bátech a zřejmě společně, protože letenky měly po sobě jdoucí čísla. Konečné destinace těchto letenek nebyly v Pekingu, ale v Evropě. Oba tyto cestující prý zachytily bezpečnostní kamery před odletem.

Fotografie trosek na mořské hladině, které by mohly patřít zmizelému malajsijskému letounuFotografie trosek na mořské hladině, které by mohly patřít zmizelému malajsijskému letounu | Vietnamska armadaFotografie trosek na mořské hladině, které by mohly patřít zmizelému malajsijskému letounu

Interpol oznámil, že do databáze byly oba pasy zaneseny hned po krádežích v Thajsku - rakouský v roce 2012, italský loni. Interpol nyní prověřuje cestovní doklady, které předložili všichni pasažéři letadla. Další cestující na palubě pravděpodobně cestoval na falešný pas. Majitele pasu se stejným číslem totiž čínská policie i s pravým pasem našla v jeho domově.

Podle malajsijského ministra dopravy Hishamuddina Husseina úřady zjišťují identitu čtyř podezřelých pasažérů, jsou kvůli tomu v kontaktu s různými ambasádami. Potvrdil, že se vyšetřovatelé z jeho země již setkali s kolegy z amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a že prověřují důkladně celý seznam cestujících. Podle vojenských představitelů záznamy z radarů naznačují, že se letoun před svým zmizením obrátil a letěl zpátky. Z toho důvodu byla rozšířena oblast pátrání.

Olejové skvrny nepatřily letadlu

Do míst, kde mohlo dojít k pádu letadla, zamířili také experti z amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB). Jsou mezi nimi i technici ze společnosti Boeing. Jak NTSB uvedla ve svém prohlášení, tým vyrazil do Asie kvůli délce cesty již teď i přesto, že zatím nebyl objeven vrak letadla.

Boeing 777-200 startoval z Kuala Lumpuru v pátek v 17:21 SEČ a v Pekingu měl přistát ve 23:30 SEČ. Záchranné operace se soustřeďují kolem místa v Jihočínském moři, kde se posádka naposledy hlásila v sobotu v 1:30 místního času (v pátek 18:30 SEČ). Pilot neodvysílal tísňový signál, což je podle letových odborníků nezvyklé. Podobný případ se odehrál v roce 2009, když rovněž bez tísňového signálu spadlo po čtyřech hodinách letu do moře letadlo společnosti Air France na trase z Brazílie do Francie.

Vietnamská letadla několik hodin po hlášení o nezvěstném stroji upozornila na velké olejové skvrny na moři jižně od Vietnamu, avšak v jejich blízkosti se zatím žádné trosky nenašly. Také olejové skvrny nepocházejí z letadla.