Peníze byly potřeba „už včera“. Jaceňuk žádá EU o rychlou pomoc

ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk Zdroj: ctk/AP

Ukrajina, která se potýká nejen s bezpečnostními, ale také velkými ekonomickými problémy, by novou finanční pomoc potřebovala už „včera“, řekl v Bruselu premiér země Arsenij Jaceňuk. Evropská unie, jak zdůraznil eurokomisař pro sousedskou politiku Johannes Hahn, je připravena dál poskytovat "dosud nevídanou" úroveň podpory, podmiňuje ji však skutečným zahájením hlubokých a systémových reforem v zemi.

Hahn také zdůraznil, že po dnešním prvním jednání Asociační rady EU-Ukrajina nemá o odhodlání ukrajinské vlády k reformám pochyby. Vládní program Jaceňukovy vlády podle eurokomisaře obsahuje dlouhý seznam konkrétních kroků. Nyní je prý ale potřeba je přesně rozepsat tak, aby bylo možné sledovat stav a termíny plnění.

Jaceňuk přípravu konkrétní národní reformní strategie, tedy „jízdního řádu reforem“, spojil s uspořádáním dárcovské či investorské konference. Akce, která by měla dokázat pro zemi v problémech najít další peníze, má být společným projektem EU, Mezinárodního měnového fondu (MMF), Světové banky a zemí skupiny G7.

Eurokomisař Hahn ale připomněl, že pevné datum konference zatím nebylo stanoveno. Právě v tyto dny situaci přímo na Ukrajině zjišťuje mise MMF. Jakmile bude toto hodnocení u konce a bude jasný rozvrh reforem, bude podle něj možné určit datum schůzky dárců a investorů. „Nemám pochyby, že budeme schopni tuto konferenci zorganizovat velmi brzy příští rok,“ dodal Hahn.

Kyjevu chybí 15 miliard dolarů

Ukrajinská ekonomika se propadá nejen kvůli krizi, ale také v důsledku konfliktu na východě země a ztráty Krymu, který je od jara součástí Ruska. MMF už varoval západní země, že Kyjevu se nedostává asi 15 miliard dolarů (asi 337 miliard korun).

Fond v dubnu schválil dvouletý program hospodářské pomoci Ukrajině v objemu 17 miliard dolarů (zhruba 382 miliard Kč). Z této pomoci Ukrajina zatím od MMF obdržela 8,2 miliardy. Společné prohlášení po dnešním jednání asociační rady připomíná, že v rámci programu makrofinanční pomoci získala Ukrajina od EU 1,36 miliardy eur (asi 38 miliard korun).

Přes ruské hrozby a propad hospodářství je podle Jaceňuka země odhodlaná pokračovat v politickém a hospodářském sbližování s EU. Ruské akce na východě Ukrajiny a anexe Krymu podle něj znamená sedmiprocentní propad hrubého domácího produktu, výrazně klesla hodnota měny. Přesto však prý jeho vláda zlepšila například výběr daní a zavedla některé nové, propustila část státních zaměstnanců a ukončila řadu programů. „Ale nespravíme to jen fiskálními nástroji. Abychom těžké období překonali, potřebujeme nějaký polštář,“ podotkl Jaceňuk. Právě tím by měl být nový balík finanční pomoci.