Peníze pro banky chce Španělsko získat z emise dluhopisů

Španělsko

Španělsko Zdroj: profimedia.cz

Španělská vláda informovala Evropskou centrální banku (ECB) o plánu rekapitalizovat domácí banky pomocí emise státních dluhopisů. Agentuře Reuters to sdělil zdroj z vlády, podle něhož ECB nemá proti tomuto postupu námitky. Ministerstvo financí tvrdí, že přes potíže bank nemá problém s úhradou splatných závazků. Výnosy španělských dluhopisů ale dál rostou, což pro správu španělského dluhu znamená další komplikace.

ECB s plánem emise dluhopisů na rekapitalizaci španělských bank podle zdroje Reuters souhlasí. „Toto řešení už se v minulosti použilo v Německu a v Irsku. Je naprosto platné,“ řekl.

Zástupce ministerstva financí Ignacio Fernández-Palomero mezitím řekl, že finanční pozice jeho úřadu je velmi silná a potíže v bankovním sektoru jej nijak neohrožují.

V těchto měsících má Španělsko splatit větší část dluhu, problém s tím prý nebude. „Jsme ve velmi silné pozici,“ řekl Fernández-Palomero, který je na ministerstvu náměstkem oddělení pro správu veřejného dluhu. Odkazoval tak na závazky, jejichž splatnost připadá na červenec až říjen.

Výnosy španělských dluhopisů jsou zase u kritické hranice

Španělsko je nyní po Řecku asi největší hrozbou pro stabilitu eurozóny. Madrid několikrát upřesnil schodek státního rozpočtu za minulé období, a to vždy směrem k hlubšímu deficitu. Kvůli potížím finančního ústavu Bankia a dalších bank vláda slíbila miliardy eur pro bankovní sektor, jemuž chybí potřebná kapitalizace. Akcie Bankie, dnes ztrácely až 30 procent hodnoty. Později se ztráty zmírnily na zhruba 15 procent.

Neklid investorů ohledně zdraví veřejných financí Španělska dokládá rostoucí výnos desetiletých dluhopisů, který se dnes vyšplhal na 6,5 procenta. Dostal se tak nejvýše od konce loňského listopadu.

Růst výnosů státních dluhopisů na sekundárním trhu neznamená, že vláda musí za vypůjčené peníze platit vyšší úrok. Dluhopisy totiž prodávala v aukci, kdy byla stanovena i cena. Sekundární trhy ale hrají důležitou roli jako indikátor do budoucna. Až budou investoři příště dluhopisy poptávat, řeknou si patrně také o vyšší výnos.

Když byly výnosy španělských dluhopisů naposledy tak vysoko, jako jsou dnes, byla Evropská centrální banka (ECB) nucena zasáhnout. Jednak začala španělské dluhopisy ve větší míře nakupovat, hlavně ale zorganizovala nový program levných půjček LTRO (Longer-Term Refinancing Operations).

V rámci zmíněného programu ECB dodala bankám z eurozóny ve dvou kolech likviditu za více než bilion eur (přes 25 bilionů korun). Intervence pomohla dočasně zklidnit situaci na trzích a přispěla k masivnímu růstu cen akcií. Efekt ale později vyprchal.