Pentagon: Kdyby padlo Ramádí, USA pomohou Iráku dobýt jej zpět

Boje o Ramádí

Boje o Ramádí Zdroj: CTK

Organizace Islámský stát (IS) získala v bojích o západoirácké město Ramádí výhodu, připustilo v neděli americké ministerstvo obrany. Kdyby hlavní město provincie Anbár padlo, koalice vedená USA by přišla iráckým ozbrojeným silám na pomoc, uvedla mluvčí Pentagonu Elissa Smithová. IS dnes oznámil, že dobyl celé Ramádí a iráčtí vojáci z něj utekli.

Ministerstvo tak podle agentury Reuters sice dobytí Ramádí nepotvrdilo, tuto možnost nicméně připustilo. Získání města, které leží asi 110 kilometrů západně od Bagdádu, by znamenalo velké vítězství islamistů a významnou porážku bagdádské vlády.

„O Ramádí se bojovalo od loňského léta a ISIL (jiná zkratka pro IS) nyní získal výhodu,“ uvedla mluvčí. Ztráta města by podle ní neznamenala, že v bojích začal mít IS navrch, připustila ale, že by to islamistům dodalo „propagandistické povzbuzení“.

„Znamenalo by to, že koalice bude muset podpořit irácké síly, aby město dobyly zpátky,“ uvedla Smithová. Sdělila, že Spojené státy budou Iráku v bojích proti IS nadále poskytovat leteckou podporu a vojenské poradenství.

Nejasné informace

Informaci o pádu Ramádí zatím nebylo možné nezávisle ověřit. Irácký premiér Hajdar Abádí přitom v neděli nařídil bezpečnostním složkám, aby své pozice v provincii Anbár neopouštěly. Podle odhadů místních představitelů zahynulo za poslední dva dny při bojích o Ramádí na 500 lidí, jak civilistů, tak vojáků.

Jestliže se potvrdí, že se celé Ramádí dostalo pod kontrolu islamistů, půjde o první město dobyté ozbrojenci od chvíle, kdy irácká armáda s pomocí spojenců v čele s USA začala radikály postupně zatlačovat. Spojenci se irácké armádě snaží pomoci ze vzduchu a o víkendu podnikli v okolí Ramádí sedm leteckých úderů.