Pětice Čechů propuštěných v Libanonu je zpátky doma

Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aleksandr Markin

Vládní letecký speciál s pěticí Čechů unesených v Libanonu přistál dnes po 16:00 na vojenském letišti v pražských Kbelích. Unesené Čechy by nyní měla podle dřívějších informací čekat zdravotní kontrola.

U vjezdu do kbelské základny dnes stejně jako ve středu při odletu speciálu do Libanonu platila zpřísněná bezpečnostní opatření. Bránu, u které na pasažéry z vládního speciálu čekala asi dvacítka novinářů, hlídalo několik ozbrojených policistů. Ti krátce po 17:00 odjeli, když se dozvěděli, že cestující z letounu již odjeli. Letiště patrně opustili jiným východem.

Nedlouho poté, co po poledni letoun s Čechy odstartoval z Bejrútu, byl propuštěn z vazby Libanonec Alí Fajád. O jeho vydání kvůli údajné spolupráci s teroristy usilovaly Spojené státy, jejich žádost ale zamítl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) přitom v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že návrat Čechů domů byl podmíněn nevydáním Fajáda do USA. Dosud o této výměně spekulovala jen česká a libanonská média, úřady ji oficiálně nekomentovaly. I Pelikán takovou dohodu odmítl potvrdit.

Muži zmizeli v Libanonu loni v červenci, na svobodě jsou od pondělka. Vládní airbus pro ně odletěl ve středu. Na palubě speciálu byli zdravotníci i policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který jejich zmizení v Česku vyšetřuje.

Češi unesení v Libanonu se na svobodu dostali po 199 dnech
18. července 2015 - Libanonský list The Daily star napsal, že na východě Libanonu zmizelo pět českých občanů ve věku 25 až 47 let. Server iDnes.cz napsal, že libanonská média si všímají i souvislosti pohřešovaných Čechů a trojice údajných spolupracovníků teroristů, kterou v dubnu 2014 zadrželi v Praze a která čeká na vydání do USA. Jedná se o Libanonce s ukrajinským pasem Alího Fajáda, Faouziho Jabera z Pobřeží slonoviny a Chálida Marabího, státního příslušníka Pobřeží slonoviny a Libanonu. Podle médií je řidič taxi Saíb Munír Taán, z něhož zmizelo pět Čechů, bratrem Alího Fajáda.

20. července 2015 - Libanonský list L´Orient-Le Jour uvedl, že jeden z pohřešovaných je vysoce postavený činitel bezpečnostních složek. Deník se odvolal na dobře informovaný vojenský zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. Zbytek skupiny tvořili dva novináři jindřichohradecké televize, advokát a tlumočník.

30. července 2015 - Policie zveřejnila v databázi pohřešovaných lidí na webu fotografie pětice Čechů, kteří zmizeli v Libanonu. Jejich jména již dříve zveřejnila média.

12. srpna 2015 - V Libanonu jednala česká delegace, jejíž součástí byl náměstek ministra zahraničí Jakub Kulhánek nebo šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

22. září 2015 - Pražský městský soud i napodruhé (poprvé v dubnu) povolil vydání trojice cizinců viněných ze spolupráce s teroristy do USA. Muži obratem podali stížnosti.

30. listopadu 2016 - Vrchní soud v neveřejném zasedání všechny tři stížnosti zamítl.

1. února 2016 - Ministerstvo zahraničí uvedlo, že pětice unesených Čechů je na svobodě a v pořádku. Jsou v rukou libanonských bezpečnostních složek, uvedlo MZV.

2. února 2016 - Server Neovlivni.cz uvedl, že propuštění Čechů je obchodem v podobě jejich výměny za údajného pracovníka libanonských tajných služeb Fajáda. Výměnu podle serveru, který citoval zdroje z bezpečnostních složek, v lednu schválilo vedení Bezpečnostní rady státu a dohodu údajně prosadil ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Také libanonský list L´Orient-Le Jour s odvoláním na zdroje z místních zpravodajských služeb informoval, že propuštění Čechů je výsledkem dohody o výměně s Fajádem.

- Ministerstvo spravedlnosti ČR oznámilo, že případ Alího Fajáda nebude komentovat.

3. února 2016 - Do Bejrútu odletěl pro pětici Čechů vládní airbus. Advokát Fajáda řekl, že jeho klient je stále ve vazební věznici. Ministr zahraničí Zaorálek na spekulace o výměně s Fajádem reagoval slovy, že Česko s teroristy neobchoduje. Vyšetřování únosu za českou stranu oficiálně vede Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty, který odletěl do Bejrútu.

- Libanonský deník An-Nahár uvedl, že Češi nebyli uneseni. V Libanonu prý pobývali jako hosté na utajovaném místě a libanonské bezpečnostní zdroje o nich věděly. Cílem údajně bylo vytvořit tlak na české úřady a přinutit je k propuštění agenta Hizballáhu Fajáda zadrženého v ČR v rámci zatýkání, jehož cílem byli členové Hizballáhu působící v Evropě.

4. února 2016 - Letadlo s pěti českými občany propuštěnými po zhruba půlročním zadržování v Libanonu odstartovalo z Bejrútu do Prahy.