Petrohradem tečou chemikálie z protržené nádrže, úřady několik dní mlčely

Petrohrad, ilustrační foto

Petrohrad, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Hráz největší ruské nádrže průmyslových odpadních látek, která leží jen 30 kilometrů od centra Petrohradu, se v noci z 10. na 11. března protrhla. Oznámila to dnes ruská média s tím, že místní úřady incident zamlčely. Podle ekologů pronikly jedovaté chemikálie do okolí, přestože nádrž se brzy podařilo utěsnit.

Nádrž Krasnyj Bor byla zřízena v 60. letech minulého století a sloužila jako místo, kam průmyslové podniky ze severozápadu Ruska vyvážely jedovaté odpadní chemikálie. V současné době podle agentury TASS nádrž obsahuje dva miliony tun odpadních látek, je zcela zaplněna a příjem dalších chemikálií byl údajně zastaven.

V noci ze čtvrtka na pátek minulý týden začala hráz „prosakovat“ a jedovaté látky se dostaly do nedalekého potoka Bolšoj Ižorec. Kvůli protržené hrázi se podle TASS chemikálie dostaly nakonec i do řeky Něvy, která protéká Petrohradem. Úřady se o incidentu dozvěděly z tisku.

Podle aktivistů ruské odbočky Greenpeace nádrž nadále prosakuje a ohrožuje okolí toxickými odpady. „Je to jen signál blížící se katastrofy. Mnoho času nezbývá, druhou šanci už nedostaneme,“ konstatovala v tiskovém prohlášení mluvčí Greenpeace Nina Lesichinová.

Místo katastrofy

Agentura Rosbalt uvedla, že za dlouhá desetiletí fungování uniklo z nádrže Krasnyj Bor do okolí 14 milionů krychlových metrů jedovatého odpadu. Rusko se přitom v roce 2013 zavázalo, že nebezpečný areál do letošního roku zlikviduje. Ruští ekologové se obávají, že s nástupem jarních záplav se chemikálie snadno mohou dostat nejen do Petrohradu a do řeky Něvy, ale i do přilehlého Finského zálivu.

Ruská státní kontrolní agentura Rosprirodnadzor dnes oznámila, že protržení přehradní hráze Krasnyj Bor obyvatelstvo okolních obcí nijak neohrožuje. Správě areálu vyměřila pokutu za to, že incident zamlčela.