Pirátům u Němců roste podpora, pomýšlejí i na parlament

Piratpartiet

Piratpartiet Zdroj: Wikimedia Commons

Pirátské straně se v Německu daří čím dál lépe. Uspěla v zemských volbách v Berlíně a v Sársku a její obliba podle průzkumů stoupá. Obhájci svobodného využívání internetu i legalizace lehkých drog atakují hranici deseti procent. Pokud Piráti uspějí za měsíc v ostře sledovaných zemských volbách ve Šlesvicku-Holštýnsku a v Severním Porýní-Vestfálsku, připouštějí politologové, že má reálnou šanci dostat se příští rok i do německého parlamentu.

V průzkumu agentury Emnid pro nedělník Bild am Sonntag vyjádřilo Pirátům podporu devět procent Němců. Ještě lépe si donedávna malé uskupení vedlo v anketě pro televizi RTL a magazín Stern, v níž si připsalo 12 procent, o pět procentních bodů více než v předchozím zkoumání preferencí voličů agenturou Forsa.

Podle komentátorů nebodují Piráti u voličů ani tak svým programem jako formou své politiky, která je výrazně odlišuje od ostatních zavedených stran. „V současnosti jim přibývají hlasy kvůli pozitivnímu přijímání slibu pirátské strany dostat do politiky více průhlednosti,“ tvrdí politolog Kai-Uwe Schnapp z Hamburské univerzity.

Nekonformní strana šikovně využívá ke komunikaci s voliči nová média; většinu jednání jejích grémií mohou příznivci sledovat v živém přenosu na internetu a okamžitě na diskuzi reagovat pomocí Twitteru nebo jiných interaktivních kanálů. Vedle mladých oslovují Piráti podle expertů především německé nevoliče a ty, které etablovaná uskupení zklamala.

Pirátům zatím chybí širší program, ostatní je ale začínají brát vážně

„Tito novodobí piráti jsou produktem dekadence vyžilých stran,“ napsal o této straně berlínský deník Der Tagesspiegel. „Je až neuvěřitelné, že jedna skupina, která nic nezosobňuje a nezná jiné téma než necenzurovaný internet a takzvanou transparentnost, se dostala už do druhého zemského sněmu,“ připomněl komentátor hlavní slabinu nových hvězd na německé politické scéně: chybějící postoj k řadě současných problémů země.

Němečtí Piráti se ani netají tím, že toho o reálné politice ještě moc nevědí a na některé otázky nemají názor. Konkurenti už je ale pomalu začínají brát vážně. „Nevidím žádný důvod, proč spekulovat, zda se Piráti zase nevytratí. Podle našich předpokladů tu zůstanou a bereme je seriózně,“ řekla nedělníku Welt am Sonntag parlamentní vůdkyně opozičních Zelených Renate Künastová.

Příznivci Pirátské strany v Německu slaví úspěch v Berlíně a v SárskuPříznivci Pirátské strany v Německu slaví úspěch v Berlíně a v Sársku | CTKPříznivci Pirátské strany v Německu slaví úspěch v Berlíně a v Sársku

Udrží se Piráti na současné vlně?

V první polovině května Německo čekají další dvoje zemské volby, z nichž zejména ty v nejlidnatějším Severním Porýní-Vestfálsku jsou vnímány jako barometr nálad voličů před parlamentními volbami v příštím roce. Pirátská strana má na západě Německa podle průzkumů pětiprocentní podporu, což by jí stačilo, aby poprvé pronikla i do zemského sněmu v Düsseldorfu. Podobné vyhlídky má rovněž na severu v malém Šlesvicku-Holštýnsku.

„Pokud tam uspěje, vycházím z toho, že se na této vlně úspěchu poveze až do voleb do Spolkového sněmu a bude mít realistické šance se do Spolkového sněmu skutečně dostat,“ soudí Schnapp.

Čeští Piráti zatím nedosáhli ani na procento

Česká pirátská strana v roce 2010 usilovala o přízeň voličů ve volbách do poslanecké sněmovny s výsledkem 0,8 procenta hlasů. V témže roce se účastnila komunálních voleb v roce 2010, kde získala celkem tři mandáty v menších obcích.

Piráti získali v poslední době význam v souvislosti se svým odporem k mezinárodní úmluvě proti padělatelství, která je známa pod zkratkou ACTA. Proti dohodě se postavila část odborné i laické veřejnosti. Pirátské strany ji vytrvale kritizují a pořádaly proti ní demonstrace. Mají obavu, že dohoda může přinést omezení svobody na internetu a nadvládu velkých filmových a hudebních společností. Dalším tématem u českých Pirátů je podobně jako u těch německých větší politická transparentnost.