Plot na hranicích s Chorvatskem už máme skoro hotový, hlásí Maďaři

Maďarští vojáci dokončují plot (25. září 2015)

Maďarští vojáci dokončují plot (25. září 2015) Zdroj: CTK

Plot, který kvůli migrantům buduje Maďarsko podél hranic s Chorvatskem, je už z 99 procent hotový a maďarská vláda nyní konzultuje se zahraničím kroky k bezpečnostnímu zajištění hranic. Na pravidelné tiskové konferenci to dnes v Budapešti prohlásil šéf úřadu maďarského premiéra János Lázár.

Maďarsko se podle něj do týdne rozhodne, zda hranice s Chorvatskem uzavře. Řekl také, že plán Maďarska je chránit jižní hranici schengenského prostoru volného pohybu, sdílenou s Chorvatskem, společně se silami členských států visegrádské skupiny (V4 - ČR, Slovensko, Maďarsko, Polsko).

Agentura MTI dnes napsala, že v úředním věstníku už bylo zveřejněno rozhodnutí maďarské vlády, které umožňuje až tisícovce vojáků EU a NATO, aby do 15. března Maďarsku pomáhali s ochranou hranic.

Český ministr vnitra Milan Chovanec po dnešní schůzce s kolegy z V4 v Bruselu řekl, že Česká republika nabízí Maďarsku k ostraze vnější hranice Evropské unie pět desítek policistů a až sto vojáků. Jeho slovenský kolega Robert Kaliňák uvedl, že také jeho země nabízí Maďarsku až pět desítek policistů. Polsko prý podobnou nabídku zvažuje.

Migrační proud

Přes maďarské území už letos prošlo více než 330 tisíc migrantů a další stále přicházejí. Nejprve vlna uprchlíků směřovala do Maďarska ze Srbska, ale poté co Budapešť hranice se Srbskem v polovině září plotem a zpřísněním právních předpisů pro migranty prakticky uzavřela, se proud běženců obrátil do Chorvatska.

Tamní vláda, čelící obrovskému přívalu lidí, pak po vzoru Srbska nechala migranty pokračovat v cestě na západ Evropy přes Maďarsko. To vedlo ke zhoršení vztahů obou zemí.

Maďarské úřady uvádějí, že denně přijde do země kolem šesti tisíc uprchlíků, prakticky všichni z Chorvatska. Od začátku roku požádalo v Maďarsku o udělení azylu přes 176 tisíc lidí, ale drtivá většina z nich pokračovala dál do Rakouska a Německa.
Lázár mimo jiné rovněž sdělil, že Maďarsko dosud vydalo z veřejných fondů na záležitosti spojené s migrační krizí 60 miliard forintů (5,2 miliardy korun).