Pluto halí mnohem větší mlžný opar. Planetu svírá mráz 229 stupňů

dobarvené Pluto. Vědci použili zesílené snímání barev, aby odhalili rozdíly v kompozici a texturách na povrchu Pluta.

dobarvené Pluto. Vědci použili zesílené snímání barev, aby odhalili rozdíly v kompozici a texturách na povrchu Pluta. Zdroj: NASA

Planeta Pluto je v mnohem větším mlžném oparu, než vědci předpokládali, a na jejím povrchu se pohybují ledové plochy. Vyplývá to z dalších snímků neprobádané planety, které zveřejnil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Fotografie pořídila minulý týden sonda New Horizons během svého průletu v blízkosti trpasličí planety.

Podle vědců sahají vrstvy mlžného oparu až do výšky 160 kilometrů. Právě kvůli tomuto oparu údajně Pluto vypadá, jakoby měl načervenalou barvu. Teploty na planetě se prý pohybují kolem minus 229 stupňů Celsia.

New Horizons se vzdaluje od Pluta, snímek zachycuje "temnou stranu" Pluta z druhé strany osvíceného SluncemNew Horizons se vzdaluje od Pluta, snímek zachycuje "temnou stranu" Pluta z druhé strany osvíceného Sluncem | NASA New Horizons se vzdaluje od Pluta, snímek zachycuje „temnou stranu“ Pluta z druhé strany osvíceného Sluncem

Vědci už minulý týden pomocí prvních snímků s překvapením konstatovali, že Pluto a jeho měsíce zřejmě nejsou mrtvé planety, jak se předpokládalo, ale že jejich povrch je relativně mladý a aktivní. První snímky zachytily hory vysoké 3300 metrů, nečekaně ostrý záběr měsíce Charon odhalil velké kaňony.

Přelet nad ledovými pláněmi Pluta

Ledové pláně na PlutuLedové pláně na Plutu | NASA Ledové pláně na Plutu

Sonda New Horizons se k Plutu přiblížila na nejbližší vzdálenost 12400 kilometrů. Stala se prvním pozemským aparátem, který trpasličí planetu navštívil za 4,5 miliardy let její existence.