Po loňském výplachu se spolu s cenami ropy vzmáhají i ruské akcie

Moskevská burza,

Moskevská burza, Zdroj: ctk

Ruský akciový trh patřil loni k nejztrátovějším na světě. Jeho kolaps byl zapříčiněn pádem cen ropy a konfliktem na východě Ukrajiny. Časy se ale mění. Cena ropy se stabilizovala a i ukrajinský konflikt do jisté míry utichl. „Stabilizace ropy jde ruku v ruce s vývojem kurzu rublu vůči americkému dolaru. Sázka na ruské akcie je letos tedy spíše sázkou na vývoj ceny ropy, potažmo na uklidnění rusko-ukrajinského konfliktu,“ řekl deníku E15 Jakub Skryja, portfolio manažer společnosti Verdi Capital.

Jen za duben posílil RTSI, tedy index ruských akcií denominovaných v dolarech, o téměř 17 procent. Ruské akcie šly proti proudu zbytku světa. Většina akciových trhů totiž v dubnu skončila v minusu.

Od začátku roku do včerejška RTSI i přes zakolísání zkraje týdne posílil o 34,5 procenta. To hravě překoná i výkon opěvovaných německých akcií, o nichž v souvislosti s tištěním peněz Evropské centrální banky (ECB) básní od ledna většina analytiků. Německý index DAX od ledna posílil o 16,7 procenta.

„Výnos amerického indexu S&P 500 je od začátku roku 2,7 procenta, celosvětového indexu MSCI World pět procent a evropského Stoxx Europe 600 pak 8,1 procenta,“ říká Skryja. Rostoucí cena ropy Brent, která z minima v blízkosti 50 dolarů posílila již o téměř 50 procent, pomáhá i rublu. Ten od začátku roku získal vůči americké měně 12,4 procenta.

grafygrafy | E15

Z akcií ruských společností, které jsou běžně dostupné pro mezinárodní investory, se letos daří ruské telekomunikační jedničce MTS, která od začátku roku investorům vydělala přes 70 procent. Dobře si vedly též akcie internetové společnosti Mail.ru s výnosem 48,3 procenta či největší ruské banky Sberbank. Její akcie od ledna posílily o 45,3 procenta. Vývoj ve zbytku roku bude záležet na cenách ropy, která je základním komponentem v ruském státním rozpočtu a klíčem k síle rublu i ekonomiky.