Po Skotsku Španělsko. Katalánci si odhlasovali referendum o nezávislosti

Barcelona, demonstrace Katalánců za možnost hlasovat o nezávislosti

Barcelona, demonstrace Katalánců za možnost hlasovat o nezávislosti Zdroj: ctk

Den poté, co Skotové v referendu odmítli nezávislost na britském Spojeném království, odhlasoval parlament bohatého španělského regionu Katalánska zákon o vlastním všelidovém hlasování o nezávislosti na Španělsku.

Katalánští zákonodárci tak učinili k nelibosti centrální španělské vlády v Madridu, ačkoli by ji výsledek takového referenda k ničemu nezavazoval.

Katalánský parlament zákon schválil pátečním hlasováním v poměru 106:28 a učinil tak zásadní krok k případné ústavní krizi. Madrid vzápětí zareagoval, že by případné referendum považoval za neústavní a zasadil by se o to, aby se hlasování nekonalo.

Katalánská touha po referendu trváKatalánská touha po referendu trvá | E15

Až bude zákon v nejbližších dnech zveřejněn (a tím oficiálně vejde v platnost), očekává se, že prezident Artur Mas i Gavarró vydá dekret, jímž referendum vyhlásí, patrně s datem konání 9. listopadu. Další kroky se očekávají v tomto pořadí: centrální španělská vláda požádá Ústavní soud, aby vydal příkaz k zastavení referenda; nejvyšší soudní instance vládě patrně vyhoví.

Prezident Mas v minulosti vyjádřil pochybnosti o smysluplnosti konání referenda v rozporu se španělskými zákony, protože obává ztráty důvěryhodnosti před mezinárodním společenstvím. Není vyloučeno, že se pokusí upokojit nejradikálnější část příznivců nezávislosti vyhlášením předčasných regionálních voleb. Vítězství stran požadujících nezávislost na Španělsku by podle jeho názoru vyslalo do Madridu stejně jasný signál jako referendum, aniž by se tím zároveň Katalánci postavili mimo zákon, napsal britský deník The Daily Telegraph.

Obavy nebo oslavy?

Během dvouapůlhodinové debaty, jež pátečnímu hlasování předcházela, se řečníci předháněli ve vyzdvihování vlastního historického významu. „Demokracie bez svobody je šaškárna - a my chceme hlasování, ne šaškárnu,“ řekla například Dolors Camatsová, poslankyně za stranu ICV-EUiA, jež referendum požaduje.

Naopak opoziční politik Albert Rivera z Občanské strany, odpůrce referenda, prohlásil, že volání po všelidového hlasování ne nezodpovědné. „Dnešek není dnem oslav, nýbrž obav, protože tato separatistická hnutí drží meč nad hlavou Evropy,“ řekl.
Katalánci si již po desetiletí stěžují, že centrální vláda v Madridu využívá jejich relativního bohatství a daňových odvodů, aniž by přitom dostatečně respektovala jejich jazyk a kulturu.

Reportáž: Katalánsko připomíná hypermarket s byty. Nakupují hlavně Rusové