Po úsporách Itálie podporuje růst. Uzavřené sektory otevře trhu

Itálie - ilustrační foto

Itálie - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Poté, co Itálie úsporami odvrátila akutní hrozbu hospodářského kolapsu, vrhla se na opatření, která mají ekonomiku vrátit k růstu. Italská vláda schválila rozsáhlý liberalizační plán. Program má řadu sektorů otevřít větší konkurenci – týkat se to bude taxikářů, benzinek, notářů, změny se dotknou i státního ropného gigantu Eni. Vláda také plánuje investice do infrastruktury, zjednodušit se má taky byrokracie. Některé profesní organizace ale už vyhlásily protesty.

V prosinci Řím schválil balík škrtů ve výši 30 miliard eur (763 miliard korun), po nutných úsporách teď přichází zaměření na prorůstová opatření. Program nazvaný Růst pro Itálii je zaměřený na liberalizaci a posílení konkurence.

Uvolňuje například udělování taxikářských licencí, umožňuje benzínovým čerpadlům si vybírat dodavatele či lékárnám zlevňovat některé léky. Má být také uvolněn přístup k některým dosud „uzavřeným profesím“, jako jsou notáři. Vládou kontrolovaná ropná společnost Eni bude muset prodat distributora plynu Snam Rete Gas.

Premiér Mario Monti uvedl, že vláda bude příští týden zkoumat kroky ke zjednodušení byrokracie. Vláda již dříve schválila 5,5 miliardy eur na projekty infrastruktury, včetně železnic na chudém jihu a výstavby bytů a škol. Již v prosinci Itálie schválila 4,8 miliardy eur stavbu dálnic a rychlodrah.

Proti dnes ohlášeným změnám, které ještě musí schválit parlament, již několik dní protestují taxikáři sériemi stávek. I další profese od pumpařů po právníky oznámily vlastní protesty.

Mezinárodní měnový fond předpovídá Itálii pro letošek hospodářský pokles 2,2 procenta HDP, zatímco italská průmyslová lobby Confindustria předpokládá pokles 1,6 procenta. Itálie patří k nejzadluženějším zemím vyspělého světa. Její celkový dluh se pohybuje kolem 1,9 bilionu eur (asi 49 bilionů korun), tedy asi 120 procent hrubého domácího produktu (HDP).