Počet obětí nehody trajektu v Tanzanii přesáhl 200

Potopený trajekt v Tanzanii

Potopený trajekt v Tanzanii Zdroj: Stepen Msengi

Potopený trajekt v Tanzanii
Potopený trajekt v Tanzanii
Potopený trajekt v Tanzanii
4
Fotogalerie

Počet obětí nehody trajektu, který se ve čtvrtek večer potopil u tanzanských břehů Viktoriina jezera, vzrostl podle nejnovější bilance úřadů na 207 osob. Překvapivě se ale podařilo třetí den po neštěstí vyprostit jednoho přeživšího muže. Jeho zdravotní stav je nicméně vážný. Počet osob přeživších katastrofu tak dosáhl 41. Aktuální údaje o počtu obětí oznámil ve veřejném rozhlase ministr dopravy Isack Kamwelwe. Šéf tanzanské armády generál Venance Mabeyo pak prohlásil, že doufá, že "záchranné operace už skončí".

Armádní potápěči u vraku lodi ještě pátrali po přeživších; zaslechli totiž zvuky, které naznačovaly, že by ve vodě mohl být někdo živý. Nakonec objevili jednoho muže, který přežil ve vzduchové bublině pod troskami.

V okolí lodi se mezitím objevují stále nová těla obětí, na místo neštěstí již dorazily desítky dřevěných rakví.

Úřady předpokládají, že trajekt se převrhl kvůli přetížení nákladem i cestujícími. Plavidlo bylo totiž určeno pro stovku lidí, na palubě jich ale byl podle svědků více než čtyřnásobek. Zda tomu tak skutečně bylo, není ovšem možné ověřit. Agentura Reuters uvedla, že prodejce palubních lístků zahynul a záznamové zařízení lodi se ztratilo.

Tanzanský prezident John Magufuli v pátek nařídil zatknout "všechny osoby, které byly do provozování trajektu jakkoli zapojeny". Vyhlásil rovněž čtyřdenní státní smutek.

Nehoda trajektu v Tanzanii je čtvrtá nejhorší za posledních deset let

Největší námořní katastrofa v dějinách v době míru se udála 20. prosince 1987, kdy se filipínský trajekt Doňa Paz srazil s tankerem Victor mezi Manilou a ostrovem Leyte (zahynulo 4386 lidí). Přes 1000 osob zahynulo i při nehodách trajektů u Gambie v září 2002 (trajekt Joola; 1863 mrtvých) a v Egyptě v únoru 2006 (trajekt As-Salám Boccaccio; 1028 mrtvých). V Evropě bylo nejtragičtější potopení trajektu Estonia v září 1994 (zahynulo 852 osob).

Přehled nejtragičtějších nehod lodních trajektů s posledních deseti letech (řazeno podle počtu obětí):

832 - 21. června 2008, Filipíny - V potopeném filipínském trajektu Princess of the Star, který se s 865 cestujícími a členy posádky převrátil při tajfunu Fengshen, zůstaly uvězněny stovky mrtvých těl.

304 - 16. dubna 2014, Korea - U pobřeží Korejského poloostrova ráno kolem 9:00 místního času ztroskotal trajekt Sewol, na jehož palubě bylo 476 osob, většinou studentů jedné střední školy, kteří jeli na výlet na ostrov Čedžu. Zachránit se podařilo jen 172 lidí. Kapitán trajektu byl v dubnu 2015 odsouzen na doživotí.

235 - 11. ledna 2009, Indonésie - U východní Indonésie se v bouři potopil trajekt Teratai Prima s 250 pasažéry a sedmnáctičlennou posádkou.

207 - 20. září 2018, Tanzanie - U tanzanských břehů Viktoriina jezera se potopil trajekt Nyerere.

203 - 10. září 2011, Tanzanie - Potopení přetíženého tanzanského trajektu Spice Islander v moři u východoafrického Zanzibaru.

203 - 30. dubna 2012, Indie - V severovýchodní Indii se na řece Brahmaputra u města Dhubrí (stát Ásám) potopil trajekt, na němž bylo přes 300 osob. K neštěstí přispěla prudká bouřka, trajekt byl ale též přetížen.