Počty obětí teroru se mohou změnit, první identifikovanou je Peruánka

Pietní místo v centru Bruselu

Pietní místo v centru Bruselu Zdroj: ctk/ap

Na letišti v Bruselu explodovaly nálože (22. března 2016)
Na letišti v Bruselu explodovaly nálože (22. března 2016)
Na letišti v Bruselu explodovaly nálože (22. března 2016)
Na letišti v Bruselu explodovaly nálože (22. března 2016)
Na letišti v Bruselu explodovaly nálože (22. března 2016)
9
Fotogalerie
první identifikovanou obětí úterních teroristických útoků v Bruselu je sedmatřicetiletá Peruánka Adelma Marina Tapie Ruizová. Vyplývá to z prohlášení belgického federálního prokurátora Fréderica Van Leeuwa, který potvrdil celkem 31 obětí. Jejich počet se však ještě může změnit.

Belgické úřady pokračují ve snaze zjistit, kdo přesně při dvou útocích na letišti Zaventem a stanici metra Maalbeek zahynul, dávají ale najevo, že proces bude trvat možná až do čtvrtka. A připouštějí, že tragické počty se mohou změnit. Dnes odpoledne bylo podle některých informací nalezeno v letištní hale další tělo. Definitivní seznam obětí tak zatím nemá ani české velvyslanectví v Bruselu.

Před tragédií přistála dvě letadla z Česka

Zatím však diplomaté neví ani o tom, že by byl nějaký český občan pohřešován přesto, že v inkriminované době Češi na letišti byli. Před tragédií přistála z Česka dvě letadla. Jak uvedl pětačtyřicetiletý Jan z Prahy, Češi se při evakuaci ze zasažené budovy snažili držet pohromadě a diplomaté je s pomocí seznamu pasažérů většinu postupně dokázali vyhledat, nabídnout jim pomoc a zajistit cestu z letiště.

„Takový přístup mě poměrně překvapil. Bylo to skvělé. Dřív než odpoledne to nešlo, všechny silnice na Zaventem byly uzavřené i pro diplomatická auta,“ podotkl Čech Jan.

Na rušném letišti, ze kterého jen za letošní únor odletělo skoro 800 tisíc lidí, se dva sebevražední útočníci krátce po sobě odpálili v ranní špičce okolo 8:00. Záběry z mobilních telefonů ukazovaly dýmem zahalený prostor, ve kterém šokovaní a zmatení lidé tápali a někteří bez hnutí leželi na zemi.

Ruizová se s rodinou chystala na Velikonoce navštívit sestru v New Yorku. Její dvě čtyřleté dcery si podle listu De Standaard hrály v odletovém terminálu, odběhly od rodičů a jejich otec Christophe Delcambe se vydal za nimi. Zachránili si tím život, jedna z dívek je ale nyní se zraněními v nemocnici.

Při útocích bylo zraněno více než 200 osob. Belgická média připomínají také basketbalistu Sebastiena Bellina, který na jedné z fotografií leží v letištní hale zraněný v kaluži krve.

Mezi několika stále pohřešovanými osobami je jednapadesátiletý britský počítačový programátor David Dixon, který v úterý nedorazil do práce a byl zřejmě v metru. Jeho partnerka Charlotte Sutcliffeová podle BBC objíždí autem Brusel a hledá ho. Pár žije v Bruselu deset let a má sedmiletého syna. Podle britské vlády jsou čtyři Britové mezi raněnými. Pohřešuje se rovněž čtyřiadvacetiletá Belgičanka Sabrina Fazalová, která studovala ošetřovatelství. Byla také v metru a má ročního syna. Její telefon se našel poblíž stanice metra Maelbeek.

Misionář byl u tří útoků

Zranění utrpěli čtyři mormonští misionáři, z nichž jeden, Mason Wells, byl nedaleko místa bostonského atentátu v roce 2013 a byl rovněž loni v listopadu v Paříži v době tamních útoků. Jeho dva kolegové z USA Richard Norby a Joseph Empey byli těžce zraněni, misionářka Fanny Clainová, která je z Francie, je zraněna lehce.

V USA panují obavy o osud sourozenců z New Yorku Saschi a Alexandera Pinczowských, kteří právě telefonovali s příbuznými, když se na letišti ozval výbuch. Od té doby se s nimi rodina nedokázal znovu spojit. Uživatelé facebooku také žádají o případné informace o Belgičance Aline Bastinové, která byla zřejmě v úterý ráno v metru, a stejně tak se pohřešuje Olivier Delespesse.

Žádné zprávy nejsou o amerických manželech Justinovi a Stephanii Shultsových, kteří v úterý zavezli na letiště Stephaniinu matku. Mezi zraněnými je podle dostupných informací nejméně osm Francouzů a tři Italové. Zraněni byli také dva indičtí členové posádky letecké společnosti Jet Airways.