Podnikání ve Spojených státech. Zn. Angličtina není nutná

Los Angeles, Kalifornie, USA

Los Angeles, Kalifornie, USA Zdroj: Profimedia.cz

V restauraci Rosa Mexicana ve výstavní části losangeleského bulváru Sunset se schází Rodrigo Lopez, který podniká ve stavebnictví, se svými obchodními partnery, aby projednali obchodní záležitosti. Angličtinu nepotřebují, ačkoliv je trendy restaurace zaměřena na anglicky mluvící klientelu, s obsluhou se španělsky domluví bez problémů.

Přibližně polovina obyvatel Los Angeles, metropolitní oblast jich má přes 17 milionů, je hispánského původu. Jejich počet je v jednotlivých částech města značně nevyvážený. Pohybuje se od 95 procent v těch nejvíce hispánských oblastech až po necelá tři procenta v obvodech, kde se takzvaní latinos téměř nevyskytují.

Spojené státy jsou od své podstaty zemí založenou na přistěhovalectví. Dnes je to přistěhovalectví v drtivé většině ze zemí latinské Ameriky. „Já se jim nedivím, také bych stopoval z Panamy do Texasu, jen aby se moje děti narodili jako Američané,“ napsal na Twitteru příslušník americké majority. Hispánská komunita tak rychle mění celé Spojené státy, málokde je to ale patrnější než v kalifornské megapoli Los Angeles.

Angličtina není jejich prvním jazykem, někteří z nich jí ani příliš nevládnou. A to i přesto, že ve Spojených státech již narodili. To jim ale nebrání v tom podnikat v americké Kalifornii. Své kořeny mají nejčastěji v Mexiku ale také v Kolumbii, Salvadoru, Panamě či Argentině.

Někteří z nich se již dopracovali ke slušnému majetku. Už dávno tedy neplatí, že by ve drahých čtvrtích jako Bel Air, Hollywood Hills či Beverly Hills žádní hispánci nebydleli. Řada hispánských boháčů ale ke svým majetkům přišla díky praktikám hraničících s vykořisťováním svých krajanů, kteří se anglicky nedomluví a v zemi jsou bez řádného povolení. Těm pak bossové zprostředkují práci v restauracích či na stavbách a většinu mzdy si nechají pro sebe. Když pak ilegálům vyplacená almužna na živobytí nestačí, tak jim za vysoký úrok půjčí. Naprosto běžné jsou podivně vyhlížející kanceláře „zprostředkovatelů půjček“, které mají ve výloze ve španělštině psáno, že půjčují i na mexické doklady totožnosti. Ne všichni jdou pro profit až za hranu zákonů. Například Fernando Hubbard, který se navzdory svému irskému jménu narodil v Mexiku a podniká v nemovitostech a dříve také poskytoval krajanům osobní půjčky. Už s tím ale skončil. „Bylo s tím moc práce, a pokud nejste lichvář, tak zase ne takové zisky,“ říká podnikatel, který se narodil a vyrostl v mexické Tijuaně a do Spojených států přišel před třiceti lety. To ho řadí do silné minority. „Devadesát procent latinos je v zemi méně než deset let,“ říká Hubbard. Podnikatel, který neustále hledá zajímavé investiční příležitosti na trhu nemovitostí, říká, že si ročně po odečtení nákladů a zaplacení daní přijde na 200 tisíc dolarů. Velkou částí těchto zisků ale dotuje další byznysy, které založil pro své tři děti. Jde o autoservis a prodejnu potravin. Jeho potomci však nejsou do podnikání příliš zapálení. „Na univerzitu se jim nechtělo, tak jsem jim dal alespoň tohle. Musím to dotovat, ale alespoň to moje děti udrží od problémů ulice,“ naráží Hubbard, který sám vysokou školu neabsolvoval na kriminalitu spojenou s hispánskou komunitou.

Řada latinos se ale slušně uživí naprosto legální prací. Eduardo Bravo, který se živí jako realitní makléř, má svůj původ v Kolumbii. „Asi s 80 procenty klientů mluvím španělsky,“ přibližuje složení svých zákazníků nepříliš dobrou angličtinou.

Los Angeles, které v minulosti patřilo španělskému království, prvnímu mexickému císařství a Spojených státům mexickým, si pomalu zvyká, že se vrací se svým kořenům a hispánci se každým rokem pomyslně přibližují slavnému Hollywoodu. To dokazuje i poslední starosta Los Angeles v letech 2005 až 2013 Antonio Villaraigosa. Byl prvním hispánským starostou po více než 150 letech.