Pokud v referendu zvítězí ano, Varufakis odstoupí. Skončit může celá vláda

Řecký ministr financí Janis Varufakis

Řecký ministr financí Janis Varufakis Zdroj: ctk

Řecký ministr financí Janis Varufakis odstoupí z funkce, pokud voliči v nedělním referendu přijmou podmínky pomoci mezinárodních věřitelů. Varufakis to dnes řekl televizi Bloomberg TV. Podle ministra je možné, že v takovém případě podá demisi celá vláda. Průzkumy přitom naznačují, že hlasování bude vyrovnané.

Na otázku Bloomberg TV, zda v případě schválení návrhu věřitelů v referendu zůstane ministrem financí, odpověděl Varufakis: „Nezůstanu… Osobně nepodepíšu další (dohodu) prodlužující (stávající úsporná opatření).“

Řecký premiér Alexis Tsipras se rozhodl vyhlásit referendum poté, co po pěti měsících vyjednávání nedospěl s mezinárodními věřitelskými institucemi k dohodě o další zahraniční finanční pomoci výměnou za pokračující hospodářské reformy.

Ve středu Tsipras vyzval v televizním vystoupení své spoluobčany, aby v hlasování rozhodně odmítli nabídku, která počítá s pokračováním úsporných opatření. „V pondělí po referendu bude mít řecká vláda u jednacího stolu lepší pozici. Rozhodnutí lidu je silnější než vůle vlády,“ uvedl Tsipras na Twitteru.

Varufakis v rozhovoru s televizí Bloomberg TV ujistil, že řecká vláda v každém případě najde způsob, jak dosáhnout s Evropou dohody. „Možná se ale složení vlády změní. Někteří z nás na to nebudou mít žaludek,“ řekl Varufakis. On sám prý nepodpoří plán, který nebude zahrnovat restrukturalizaci řeckého dluhu. „To bych si raději uřízl ruku,“ prohlásil.

Podle zatím jediného platného průzkumu veřejného mínění počet voličů, kteří se chystají návrhy věřitelů odmítnout, je vyšší, než těch, kteří je chtějí přijmout. Průzkum veřejného mínění, který v minulých dnech provedl řecký institut ProRata, ukázal, že 33 procent respondentů bude hlasovat v referendu kladně a 54 procent poslechne Tsiprasovu vládu a bude hlasovat „ne“.

Dnes se objevily informace o dalším průzkumu, který dával mírně navrch podporovatelům podmínek eurozóny. Institut pro průzkumy veřejného mínění GPO, kterému se autorství přičítá, se ale proti tomu ohradil s tím, že zveřejněná data jsou jen dílčí a tudíž zavádějící. Agentura se také rozhodla přijmout soudní kroky i z obav z poškození její dobré pověsti.

Proti mezinárodním standardům
Generální tajemník Rady Evropy Thorbjorn Jagland upozornil, že řecké všelidové hlasování nebude odpovídat mezinárodním standardů. Ty podle něj doporučují, aby referenda byla vyhlašována s minimálně dvoutýdenním předstihem, aby byl dostatek času na diskusi. Navíc lidem musí být předložena jasná otázka a hlasování by měli sledovat mezinárodní pozorovatelé.

Průzkum veřejného mínění, který v minulých dnech provedl řecký institut ProRata, naopak ukazoval, že 33 procent respondentů bude hlasovat v referendu kladně a 54 procent poslechne Tsiprasovu vládu a bude hlasovat „ne“.

Možný přechodný premiér?

Bývalý řecký konzervativní premiér Konstantinos Karamanlis dnes vyzval Řeky, aby hlasovali ve prospěch návrhu věřitelů. Karamanlis nevystupoval na veřejnosti od roku 2009, kdy prohrál volby. V posledních dnech se ale objevil v některých řeckých médiích jako potenciální šéf přechodné vlády v případě, že by voliči hlasovali v referendu „ano“ a Tsiprasova vláda rezignovala, napsala agentura Reuters. „Evropa je naším domovem, Řecko je neoddělitelnou částí Evropy,“ řekl.

Řecký prezident Prokopis Pavlopulos zrušil oficiální návštěvu Německa plánovanou na nadcházející úterý. Jako hlava státu bude Pavlopulos odpovědný za dohled nad změnou vlády, pokud Tsipras po referendu považovaném za hlasování o budoucnosti Řecka v Evropě odstoupí.

Zavřené banky

V Řecku zůstávají čtvrtý den zavřené banky a z bankomatů smějí Řekové vybírat maximálně 60 eur denně. Řecká média začala podle agentury Bloomberg spekulovat, že banky vklady zabaví na posílení kapitálu.

O dočasném uzavření bank a omezení výběru vkladů rozhodla vláda v neděli a podle analytiků se od té doby stále více voličů přiklání k tomu, že by Řecko mělo návrhy věřitelů přijmout.