Policie zatkla hlas hongkongské demokracie Jimmyho Laie

Mediální magnát Jimmy Lai

Mediální magnát Jimmy Lai Zdroj: Reuters

Dnešek se podle názorů hongkongské opozice zapíše do dějin tohoto státu coby „den, kdy zemřela svoboda tisku“. Místní policie zatkla mediálního magnáta Jimmyho Laie. Majitel bulvárního deníku Apple Daily a zarytý kritik Pekingu je dosud nejvýznamnější veřejně známou osobností z tábora hongkongské demokratické opozice, proti které zakročily čínské úřady, uvedla agentura Bloomberg.

Jimmy Lai byl zatčen na základě nového bezpečnostního zákona platícího od konce června v pondělních ranních hodinách středoevropského času spolu se šesti dalšími muži, mezi nimiž byli i magnátovi synové Ian a Timothy.

Dvousetčlenný policejní tým provedl razii v redakci Laiova deníku Apple Daily, přičemž zátah ještě není u konce a očekává se, že zatýkání bude pokračovat. Známý oponent čínské autoritářské vlády je podezřelý ze „spolupráce s cizími silami, přípravy spiknutí a z podvodu,“ uvedla agentura Reuters.

Mediální magnát byl vyfotografován, jak je v doprovodu strážníků odváděn v poutech ze svého domu. Když byl přítomnými reportéry požádán o komentář, odpověděl jen: „Co mohu komentovat? Chtějí mě zatknout.“ Policie si z Apple Daily rovněž odnesla 25 krabic s blíže nespecifikovanými důkazními materiály.

Akcie Laiovy vydavatelské společnosti Next Digital dnes zaznamenaly po ranním poklesu prudký nárůst až o neuvěřitelných 344 procent na 0,4 hongkongského dolaru, tedy asi 1,15 koruny poté, co demokratičtí aktivisté vyzvali uživatele sociálních sítí, aby na protest proti zátahu v Apple Daily ve velkém nakupovali firemní emise.

Živé záběry ze zatčení sledovaly desetitisíce diváků on-line. Ačkoli se policejní zákrok proti největším prozápadním novinám v Hongkongu očekával a Lai by měl být údajně brzy propuštěn na svobodu, událost vzbudila v metropoli silnou odezvu a už teď je označována odborníky za jeden z klíčových momentů dlouhodobého napětí v regionu.

Například podle koordinátora Výboru na ochranu novinářů pro Asii Stevena Butlera se naplňují „nejhorší obavy, že hongkongský bezpečnostní zákon bude užíván k potlačení prodemokratických názorů a omezení svobody tisku“.

Mluví se rovněž o porušení zásady „jedna země, dva systémy“, k jejímuž dodržování se až do roku 2047 Čína zavázala, když před 23 lety převzala správu nad Hongkongem od Velké Británie. Opoziční aktivista Eddie Chu Hoi-dick nazval událost „prvním krokem čínské vlády k umlčení hongkongských médií“.

Zásah proti Apple Daily je západními státy považován za reakci Pekingu na nedávno uvalené americké sankce vůči jedenácti čínským vládním činitelům včetně správkyně Hongkongu Carrie Lamové.

V minulých týdnech bylo v Hongkongu zatčeno 15 dalších jedinců včetně čtyř osob ve věku mezi 16 a 21 lety kvůli příspěvkům na sociálních sítích. Místní úřady také pátrají po šesti prodemokratických aktivistech, kteří jsou na útěku.

Jimmy Lai (71)
  • Je hongkongský podnikatel s britským občanstvím.
  • V roce 1995, tedy dva roky před předáním Hongkongu Číně, založil bulvární deník Apple Daily, který je jakousi variací na britský The Sun či americký USA Today.
  • Navzdory zaměření na takzvaně společenská témata se daný list stal během posledních dvou dekád jedním z hlavních kritiků komunistické Číny.
  • Lai otevřeně podporuje prodemokratická hnutí. V minulosti třeba nechal tisknout protivládní letáky, které si lidé mohli vytrhnout z novin a vzít s sebou na demonstraci.
  • Magnát je také známý blízkými vztahy s americkými pravicovými politiky.
  • Čínská státní média jej pravidelně označují za „moderního zrádce“ a jednoho z „gangu čtyř“, jenž stojí za neklidnou politickou situací v současném Hongkongu. Kromě Jimmyho Laie to jsou politička Anson Čchan, soudce a politik Martin Lee a právník a politik Albert Ho.