Polská vláda přiživila spory o ústavní soud, poslanci vybrali dalšího soudce

Polská premiéra Beata Szydlová

Polská premiéra Beata Szydlová Zdroj: CTK

Další vyhrocení sporů kolem polského ústavního soudu způsobila volba nového soudce navrženého vládní stranou Právo a spravedlnost (PiS). Opozice, podle níž je soud paralyzován kvůli dřívějším kontroverzním krokům konzervativní vlády, na protest proti volbě hlasování v Sejmu - dolní komoře parlamentu - bojkotovala.

Po bouřlivé debatě zvolili poslanci novým soudcem patnáctičlenného senátu ústavního soudu Zbigniewa Jendrzejewského, který nahradí Miroslawa Granata, jemuž po devíti letech vyprší mandát na konci měsíce.

Zatímco podle PiS je jeho volba zcela legitimní a nezbytná k doplnění soudu, opozice ji označila za překážku v urovnání sporů kolem klíčové soudní instituce, kvůli níž zemi kritizuje i Brusel.

Polská vláda dlouhodobě odmítá zveřejnit a respektovat březnový nález soudu, který označil za neústavní novelu zákona upravující jeho činnost. Podle ní musí soud v důležitých případech rozhodovat za účasti nejméně 13 z celkem 15 soudců, a to dvoutřetinovou většinou, zatímco až dosud stačilo devět soudců a prostá většina. Opozice ji označuje za snahu ochromit fungování soudu.

Hlasovali prý i někteří poslanci opozice

Krize kolem soudu trvá už od prosince, kdy ostré spory vyvolal krátce po parlamentních volbách výběr pěti nových soudců, když předtím Sejm zrušil volbu jiné pětice provedenou narychlo minulým parlamentem těsně před koncem jeho mandátu. Podle médií tak dodnes není jasné, kdo má v kompletním složení soudu vlastně být.

Poslanec nejsilnější opoziční strany Občanská platforma (PO) Borys Budka dnes například podotkl, že Jendrzejewski odmítl během slyšení ve výboru odpovídat na otázky spojené právě s těmito kontroverzními kroky. Další opoziční poslanci navrhovali, aby PiS nechala volbu, kterou překvapivě zařadila do dnešního programu, až na konec měsíce, aby byl čas na vyřešení sporů.

Opozice se na protest proti postupu PiS hlasování rozhodla neúčastnit. Podle PAP však několik opozičních poslanců nakonec hlasovalo, díky čemuž byla dostatečná účast pro Jendrzejewského zvolení.