Polský kabinet čeká pranýřování v Bruselu. Prý ničí kontrolní mechanismy moci

Polská premiéra Beata Szydlová

Polská premiéra Beata Szydlová Zdroj: CTK

Nová vládní garnitura ve Varšavě podle kritiků likviduje kontrolní mechanismy moci. Členové Práva a spravedlnosti tvrdí, že chtějí zemi očistit od škůdců.

Kabinet Beaty Szydlové není u moci ještě ani dva měsíce a už stihl vyvolat bouřlivé reakce doma i v zahraničí. Tým složený z členů ultrakonzervativního Práva a spravedlnosti (PiS) a jejich spojenců provádí tak výrazné čistky a změny v důležitých sférách veřejného života, že vyděsil i Brusel.

Zítra o možném porušení unijních hodnot v zemi bude jednat Evropská komise. Je však nepravděpodobné, že by přestřelka vedla až k potrestání Polska.

Povědomý rukopis

Kritizované změny podle všeobecného mínění z pozadí určuje lídr konzervativců Jarosław Kaczynski. „Dokonce i prezident Andrzej Duda je vykonavatelem jeho plánů,“ napsal pro Politico Europe nezávislý novinář Tomasz Orynski. Naráží na to, že jak Szydlová, tak Duda byli nastrčeni do voleb jako přijatelnější tváře PiS, ale jsou jen loutky.

Někdejší premiér tak navázal na činnost své vlády, která působila podobné rozpaky před necelou dekádou. A hladký průchod jeho zákonům tentokrát místo bratra Lecha zajišťuje Duda.

Přečtěte si rozhovor s Maciejem Szymanowským:

PiS i díky tomu už stihla přijmout několik zásadních opatření, která podle jejích odpůrců ohrožují demokracii tím, že znemožňují kontrolu i kritiku současné garnitury. Členové partaje argumentují tím, že se chtějí co nejrychleji zbavit škůdců, kteří se během osmileté vlády liberální Občanské platformy (OP) dostali na všechny vlivné posty.

Například ústavní soud podle nich brání vše, co bylo za posledních 26 let učiněno špatně, a tak je třeba ho od základu změnit. „Musíme z něj učinit instituci, která bude skutečně hájit práva občanů a ústavu, ale ne tak, že bude konstituce platit pro jedny, ale pro druhé ne,“, řekl Kaczyn´ski.

Ovládnout sedmou velmoc

Média a významné osobnosti každopádně bijí na poplach. „PiS zasedl do úřadu s heslem Polský stát povstane z kolen. Neuvedl ale, že celé heslo zní: Polský stát povstane z kolen, aby upadl na hlavu,“ uvedl komentátor Gazety Wyborczy Marek Beylin.

Podobnému pranýřování ve sdělovacích prostředcích se chce vláda očividně vyhnout tím, že se pokouší dostat pod kontrolu alespoň veřejnoprávní média. „Jestliže si média představují, že budou v příštích týdnech upoutávat pozornost Poláků tím, že budou kritizovat naše politické změny, pak je musíme zastavit,“ prohlásil nedávno šéf parlamentního klubu PiS Ryszard Terlecki.

Do ministerského týmu se přitom v prosinci opřel i legendární disident a bývalý polský prezident Lech Walesa. Podle něj vláda jedná proti zájmům Polska a zesměšňuje ho v cizině. „Stydím se cestovat do zahraničí,“ podotkl. Vyzval k zorganizování referenda, které by kabinet přimělo vyhlásit předčasné volby.

Podle nedávného průzkumu je 56 procent Poláků přesvědčeno o ohrožení demokracie, 37 procent obavy nesdílí. Proti vládě se protestuje i v ulicích měst, lidé však demonstrovali i na její podporu. Premiérka se projevy nespokojenosti pokouší bagatelizovat, že je organizují naštvaní politici, kteří přišli o moc a výhody.

Unie je až na druhém místě

Zájem Evropské komise však naznačuje, že dění v Polsku nelze považovat za tradiční povolební úklid po předchozím vedení. Země je stále více přirovnávána k Maďarsku, kde premiér Viktor Orbán v posledních letech rovněž soustavně utahuje šrouby.

Stejně jako v případě Budapešti se však předpokládá, že unijní kritika nejvlivnější z nových členských zemí vyjde naprázdno. EU ještě nikdy ke skutečnému trestu za porušení unijních hodnot nesáhla a zůstávala jen u snahy o domluvu.
Nacionalistická vláda ve Varšavě přitom dává okázale najevo, že její vztah k osmadvacítce je rezervovaný.

Jedním z prvních kroků, které kabinet učinil, bylo odstranění unijních vlajek z vládních budov. „Je to cesta k PR katastrofě, stejně tak i k politické,“ komentoval tehdy krok exministr zahraničí a pravděpodobný budoucí lídr OP Grzegorz Schetyna.

Citelněji by se vlády mohl dotknout fakt, že vývoje si všímají i spojenci Polska v NATO. Kaczyn´ski je zarytým nepřítelem Ruska a přesvědčeným propagátorem transatlantické bezpečnostní spolupráce. Podle některých názorů by tak na něj mohl mít páky spíše Washington než Brusel.

Německá vláda o sankcích vůči Polsku neuvažuje
Německý šéf Evropského parlamentu Martin Schulz v neděli přirovnal politiku polské vlády k počínání ruského prezidenta Vladimira Putina. Šéf poslaneckého klubu CDU/CSU v německém sněmu Volker Kauder se dokonce vyslovil pro uvalení sankcí na Polsko. „Pokud se zjistí, že jsou porušovány evropské hodnoty, pak členské státy EU musejí mít odvahu uvalit sankce,“ prohlásil. Včera – v den, kdy polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski jednal s německým velvyslancem o námitkách Varšavy vůči výrokům německých politiků – vydala německá vláda prohlášení, že o žádném zavedení sankcí proti Polsku za jeho postup vůči médiím a justici neuvažuje.