Porošenko ohlásil příměří na Donbasu, povstalci opatrně souhlasí

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: CTK/AP

Příští úterý začne na Donbasu v souladu ze zářijovými dohodami z Minsku „den klidu“, oznámil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Následující den bude zahájeno stahování těžkých zbraní z linie fronty. Vzbouřenci předběžnou ústní dohodu o termínu zastavení palby po prvotním váhání potvrdili.

Ze zveřejněné informace není zřejmé, zda „den klidu“ bude platit jen příští úterý, či zda se závazek zastavení palby vztahuje i na následující dny. Dosavadní příměří, na němž se bojující strany dohodly 5. září v Minsku, se prakticky každodenně porušovalo.

Účastníci porady Porošenka s vojenskými veliteli se zabývali průběhem protipovstalecké operace, která od května probíhá v Doněcké a Luhanské oblasti na východě země. „Přijali opatření, která mají zajistit naplnění minských dohod o Dni klidu, který by měl začít 9. prosince. Na poradě byly také vytyčeny další akce pro případ, že povstalci nebudou minské dohody plnit,“ uvádí se v prohlášení o poradě.

Porady se podle prezidentského webu kromě Porošenka zúčastnili ministr obrany Stepan Poltorak, ministr vnitra Arsen Avakov, šéf tajné služby Valentyn Nalyvajčenko a další velitelé armádních a bezpečnostních složek.

Vzbouřenci v první reakci na prohlášení Kyjeva uvedli, že jsou ochotni přistoupit na nové příměří, o upřímnosti ukrajinského závazku ale pochybují. „V současné době chystáme konkrétní kroky ve prospěch dodržování příměří. Plány na zastavení palby pochopitelně všemožně podporujeme. Pochybujeme ale, že Ukrajina bude dodržovat sliby, které sama dala,“ uvedla tisková služba „ministerstva obrany“ samozvané Doněcké lidové republiky.

Zatím jen ústní dohoda

Podle ruské agentury RIA Novosti nicméně Porošenkův plán na nové příměří opatrně potvrdil Igor Plotnickij, šéf luhanských separatistů. „Příslušný dokument ještě nebyl podepsán, dohoda je zatím jen ústní,“ řekl ruské agentuře.

„Slovně padlo datum 9. prosince. Pokud v příštích dnech přijedou a podepíšou to, pak bude příměří,“ řekl Purgin. Předseda parlamentu doněckých separatistů Andrej Purgin rovněž konstatoval, že dohody o datu 9. prosince bylo skutečně dosaženo.

Poslední příměří nevydrželo ani den

Informace o intenzivních pokusech dohodnout nový klid zbraní se několikrát objevily během tohoto týdne. Ukrajinsko-ruská komise, která má podle minských dohod dohlížet na příměří vyhlášené v září, se v pondělí pokusila dojednat klid zbraní na doněckém letišti, které je místem nejtvrdších bojů. Příměří tam ale nevydrželo ani den.

Krátce nato přišla zpráva o příměří, jež by mělo začít platit v pátek v Luhanské oblasti. Dohodu prý potvrdili i členové mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Proti luhanskému příměří se ale v úterý údajně postavili vzbouřenci ze sousední Doněcké oblasti a místní kozáci, kteří kontrolují nemalou část povstaleckého území.

Podle některých ukrajinských novinářů jsou hlavními postavami ve vyjednávání ukrajinský generál Volodymyr Askarov a jeho kolega generál Alexandr Lencov, který je zástupcem vrchního velitele ruských pozemních vojsk. Oba stojí v čele ukrajinsko-ruské komise pro kontrolu příměří, o jejíž aktivizaci se prý osobně zasadil prezident Porošenko.

Příměří na Donbasu bylo i předmětem jednání ministrů zahraničí USA a Ruska Johna Kerryho a Sergeje Lavrova ve Švýcarsku. Ministři podle agentury TASS podpořili plnění minských dohod a konstatovali, že „úsilí o zastavení palby na frontové linii pokračuje“.