Porošenko podpořil, aby Jaceňuk zůstal premiérem i v nové vládě

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk a prezident Petro Porošenko

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk a prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes podpořil setrvání Arsenije Jaceňuka v čele vlády i po nedělních volbách. Jaceňukova Lidová fronta získala v nedělních volbách nejvíce hlasů a porazila tak i favorizovaný Porošenkův Blok.

„Navrhl jsem poslanecké frakci Porošenkova bloku, aby souhlasil s Arsenijem Jaceňukem jako kandidátem na post premiéra,“ napsal prezident na Twitteru po schůzce s poslaneckým klubem svého bloku.

Bývalý ministr hospodářství a zahraničních věcí Jaceňuk nedlouho po volbách prohlásil, že chce zůstat premiérem. Podle zatím posledních údajů protokolů z volebních středisek, kde se volilo poměrným systémem podle stranických kandidátek, vede s 22,16 procenta hlasů Jaceňukova Lidová fronta. Těsně za ní následuje Blok Petra Porošenka, který podpořilo 21,82 procenta zúčastněných voličů.

Dosavadní volební statistiky ale nezahrnují výsledky z jednomandátových obvodů, kde se volilo většinovým systémem a kde má blok výrazně větší podporu, a proto zřejmě v parlamentu bude mít celkem i víc poslanců.

Prezident se obává zhoubného rozkolu

Porošenko chce dnešním navržením Jaceňuka do čela vlády zjevně předejít možným rozmíškám mezi prozápadními stranami, které se do parlamentu dostaly.

Ukrajina takový zhoubný rozkol mezi prodemokratickými koaličními spojenci už zažila v roce 2005 po takzvané oranžové revoluci. Tehdejší premiérka Julia Tymošenková se rozkmotřila s prezidentem Viktorem Juščenkem.

Profil ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka (40)
- Arsenij Jaceňuk se stal premiérem letos v únoru poté, co byl svržen proruský režim prezidenta Viktora Janukovyče. Tomu se stalo osudné odmítnutí asociační dohody s EU, které vyvolalo krvavé protesty, během nichž Jaceňuk patřil k vůdcům opozice.
- V červenci nabídl demisi po odchodu dvou politických stran z vládní koalice, ukrajinský parlament však rezignaci kabinetu odmítl.
- V minulosti byl členem bloku Naše Ukrajina-Národní sebeobrana, která podporovala bývalého prozápadního prezidenta Viktora Juščenka, nebo strany Vlast expremiérky Julije Tymošenkové. Letos v březnu si založil vlastní formaci Lidová fronta, která míří k vítězství v nedělních parlamentních volbách. Jaceňuk tak patrně bude dál pokračovat ve funkci premiéra.
- Členy jeho proevropské strany je řada bývalých spolustraníků Tymošenkové ze strany Vlast; kromě Jaceňuka také například šéf parlamentu Oleksandr Turčynov, který po útěku Janukovyče ze země převzal dočasně jeho úřad.
- V letech 2005 až 2006 byl tento vystudovaný ekonom a právník ministrem hospodářství, v roce 2007 byl v Janukovyčově vládě několik měsíců šéfem diplomacie a poté necelý rok předsedal parlamentu. Jako ministr hospodářství vyjednával vstup Ukrajiny do Světové obchodní organizace (WTO), do které Ukrajina vstoupila v roce 2008.
- V roce 2010 neúspěšně kandidoval na prezidenta, skončil na čtvrtém místě se ziskem necelých sedmi procent hlasů.
- Jaceňuk se narodil 22. května 1974 ve městě Černivci, historické metropoli státního útvaru Bukovina. Na místní univerzitě, která sídlí v architektonickém skvostu Josefa Hlávky, vystudoval práva. Úspěšně také ukončil Obchodní a hospodářský institut v Černivci (obor účetnictví a audit) a má také doktorát z Ukrajinského bankovního institutu.
- Před vstupem do politiky měl vlastní advokátní kancelář a pracoval v bankovnictví. V minulosti působil také jako viceguvernér centrální banky a byl náměstkem guvernéra Oděské oblasti nebo krymským ministrem hospodářství. Je ženatý a má dvě dcery.

Pavla Palaščáková: Ukrajinská politika jako boj o přežití

Volby na Ukrajině vzbudily velmi opatrné naděje