Porošenko: Ukrajina nestojí o jaderné zbraně

ukrajinský prezident Petro Porošenko

ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: CTK

Ukrajina nemá zájem stát se jadernou mocností, protože jaderný potenciál patří do minulého století. Během návštěvy Austrálie to tamním novinářům řekl prezident Ukrajiny Petro Porošenko. Bezjaderný status Ukrajině ukládá takzvané budapešťské memorandum z roku 1994, v němž se Kyjev vzdal jaderných zbraní výměnou za mezinárodní záruky své bezpečnosti.

„Bylo by to absolutně neodpovědné,“ odpověděl Porošenko na otázku, zda země stojí o jadernou výzbroj. „Věřte, že posílení bezpečnosti ve 21. století nezaručuje jaderný potenciál. Je to technologie 20. století. Vítězství nad agresorem spíš zaručí jednota ukrajinského národa,“ řekl prezident.

Budapešťské memorandum podepsali nejvyšší představitele USA, Británie a Ruska. Signatáři se tehdy zavázali mimo jiné respektovat ukrajinskou nezávislost a suverenitu v rozmezí tehdy platných státních hranic. Tento závazek podle Kyjeva i podle západních států Rusko hrubě porušilo anexí ukrajinského Krymu a podporou vzpoury východoukrajinských radikálů.

Rada bezpečnosti selhala při řešení konfliktu

Porošenko se rovněž postavil proti existujícímu mezinárodnímu bezpečnostnímu systému a prohlásil, že v úsilí o řešení konfliktu v Donbasu Rada bezpečnosti OSN selhala.

„Musíme si otevřeně a přímočaře přiznat, že konflikt na východě Ukrajiny prokázal neúčinnost poválečného globálního systému bezpečnosti včetně Rady bezpečnosti OSN. Stalo se tak proto, že jeden ze stálých členů s právem veta je agresorem,“ řekl prezident.

Mezinárodní společenství podle Porošenka musí nyní nalézt nový systém, který bude schopen lépe zvládat nebezpečná ohniska světového napětí.