Povolte nám vyrábět jaderné palivo, tlačí Soul na USA

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Jižní Korea žádá Spojené státy, aby jí povolily vyrábět vlastní jaderné palivo. Odpůrci šíření jaderných zbraní tvrdí, že takový krok by mohl spustit závody v jaderném zbrojení v Severní Asii a na Blízkém východě.

Žádost přichází ve chvíli, kdy Severní Korea úspěšně provedla další jaderný test a v úterý oznámila, že opět otevře svůj jaderný závod na obohacování plutonia. Část jihokorejské veřejnosti proto nyní žádá, aby Soul zahájil vývoj vlastních jaderných zbraní.

Během širších jednání o dohodě o jaderné spolupráci s USA Jižní Korea nicméně ujistila, že nechce být schopna vyvíjet vlastní jaderný arzenál. „Tato vláda neusiluje o posílení svých schopností vyvíjet jaderné zbraně,“ řekl deníku The Wall Street Journal nejmenovaný jihokorejský vládní činitel.

Američní experti ale varují, že Soul žádá technologie na obohacování uranu a zpracování vyhořelého jaderného paliva, které lze využít i k výrobě jaderných zbraní. To by mohlo dále zvýšit napětí mezi oběma Korejemi a odstartovat širší závody ve zbrojení zahrnující i Japonsko či Tchaj-wan.

„Na Korejském poloostrově kypí vzájemná nesnášenlivost. Jižní Korea přitom nemá žádný hospodářský či praktický důvod, proč by se nyní měla angažovat v podobných aktivitách,“ uvedl Tom Moore, bývalý poradce výboru pro zahraniční vztahy amerického senátu.

Další odborníci vyslovují obavy, že úspěch jihokorejské žádosti by mohl pohřbít dlouhodobou snahu USA o podpis smluv s řadou asijských zemí, které se mají zříci vlastní výroby jaderného paliva. Příkladem Soulu by se zřejmě inspirovaly Jordánsko, Vietnam či Saúdská Arábie, které by žádaly podobné podmínky.

Jižní Korea nyní dováží všechno palivo pro svých 22 jaderných reaktorů. Vlastní obohacování uranu by zajistilo stabilnější zásobování, argumentuje země. Schopnost zpracovat vyhořelé palivo by zase snížila náklady na skladování jaderného odpadu, jehož množství v roce 2016 dosáhne 10 tisíc tun.

Podle dvou průzkumů veřejného mínění, které proběhly krátce po únorovém severokorejském jaderném testu, si více než 60 procent Jihokorejců přeje umístění jaderných zbraní v Jižní Koreji. Administrativa prezidenta Baracka Obamy ale odmítá spolupráci USA na jaderném programu dalších zemí, který by mohl být využit k výrobě jaderných zbraní.

Severní Korea již podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii vyvinula jak technologii obohacování uranu, tak zpracování vyhořelého paliva. Obě dvě metody mohou vést k výrobě jaderné hlavice.